آیا لهستان چوب لای چرخ برجام میگذارد؟
دوشنبه, ۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۱۶ ب.ظ
لهستان خواستار همفکری بیشتر اروپا با آمریکا درباره ایران شد.رئیس دستگاه دیپلماسی لهستان اظهاراتی بیان کرده که ابهام را، درباره توانمندی اتحادیه اروپا در خصوص اتخاذ اقداماتی جهت محافظت از شرکتهای اروپایی در مقابل تحریمهای آمریکا، بیشتر میکند.وزیر خارجه لهستان گفته اتحادیه اروپا باید در حین تصمیمگیری درباره چگونگی حل مسئله تحریمهای آمریکایی علیه ایران، توجه بیشتری به نگرانیهای امنیتی آمریکا در خصوص خروج واشینگتن از برجام داشته باشد.از زمانی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، کشورش را از توافق هستهای خارج کرد، کشورهای اروپایی تلاشهایی برای تامین منافع اقتصادی ایران از برجام انجام دادهاند. ایران به اروپا جهت ارائه یک بسته اقدامات اقتصادی برای جبران خروج آمریکا از برجام، فشار میآورد.
اوایل ماه جاری میلادی، کمیسیون اروپا پیشنهادی برای اتخاذ سلسلهای از اقدامات ارائه کرد که شامل منع پایبندی شرکتهای اروپایی به تحریمهای آمریکا میشوند. از جمله این اقدامات، احیای "قوانین مسدودساز" است.
اما اکنون، یاتزک کژاپوتویژ، وزیر خارجه لهستان، که کشورش متحد سرسخت آمریکا است، میگوید کشورش هنوز درباره حمایت از احیای قوانین مسدودساز تصمیمی نگرفته است.
احتمالا این موضع لهستان، روند احیای قوانین مسدودساز را پیچیده میکند. زیرا احیای این قوانین، به حمایت همه ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا بستگی دارد.
کژاپوتویژ به خبرگزاری رویترز گفت: " ما به فکر کردن نیاز داریم. هنوز زمان داریم. این بدان معنا نیست که ما در این بحثوبررسیها (خود را) بخشی از جامعه اتحادیه اروپا احساس نمیکنیم... ما خواهیم دید که سایر اعضای اتحادیه اروپا چه فکر خواهند کرد".
قوانین مسدودساز چیست و چرا موضع لهستان مهم است؟
کمیسیون اروپا در ۱۸ می ۲۰۱۸ سلسلهای از اقدامات را با هدف محافظت از تجارت افراد و شرکتهای اروپایی با ایران اعلام کرد. از جمله این اقدامات، فعالسازی "قوانین مسدودساز" اتحادیه اروپا است که به موجب آنها، شرکتهای اروپایی عموما از پایبندی به تحریمهای فراسرزمینی آمریکا منع میشوند. قوانین مسدودساز در سال ۱۹۹۶ و در واکنش به تحریمهای آمریکا علیه کوبا و بعضا علیه ایران و لیبی برای محافظت از شرکتهای اروپایی تدوین شدند.
اکنون با بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران، بحث فعالسازی قوانین مسدودساز مجددا مطرح شده است. اگر چنین قوانینی مجددا فعال شوند، هدف واقعی آنها مقابله با تحریمهای ثانویه آمریکا علیه شرکتهای خارجی خواهد بود که با ایران تجارت میکنند.
در حالی که ایران، برای اتحادیه اروپا تا پایان ماه میجاری ضرب الاجلی جهت تضمین منافعش در برجام تعیین کرده است، موضع مبهم لهستان میتواند بر توانمندی اروپا برای تضمین منافع برجامی ایران تاثیر نامطلوب بگذارد. از آنجا که فعالسازی قوانین مسدودساز اتحادیه اروپا به موافقت همه کشورهای عضو این اتحادیه بستگی دارد، مخالفت احتمالی لهستان با فعالسازی این قوانین میتواند منجر به شکست آنها شود.
اگر چه لهستان اعلام کرده که هنوز تصمیمی در خصوص حمایت از فعالسازی قوانین مسدودساز نگرفته است، اما اظهارات کژاپوتویژ نشان داد که لهستان با سایر کشورهای حامی حفظ برجام اختلافنظرهایی دارد.
وزیر خارجه لهستان، تلویحا اروپا را به سودجویی در مسئله برجام متهم کرده است.
کژاپوتویژ با اشاره به تجارت شرکتهای اروپایی در ایران، گفته او احساس میکند که در گفتگوهای اتحادیه اروپا " ظاهرا ملاحظات اقتصادی ارجحیت دارد".
علاوه براین، دیپلمات ارشد لهستان خواستار همفکری بیشتر اروپا با آمریکا شده است.
کژاپوتویژ گفت: "در خلال بحثوبررسیهای درونی اتحادیه اروپا، ما بر نیاز به در نظر گرفتن انگیزههای آمریکا و نیز همفکری بیشتر با آنها (آمریکاییها) تاکید خواهیم کرد".
گفتنی است که از زمان قدرت گرفتن حزب دستراستی قانون و عدالت (PiS) در لهستان در سال ۲۰۱۵، ورشو با بروکسل اختلافاتی بر سر حاکیمت قانون و سیاست انرژی و دیگر مسائل پیدا کرده است. مضاف بر این، ورشو، مشتاق دریافت تضمینهای امنیتی از آمریکا به عنوان یک سیاست بازدارندگی در قبال روسیه است.
دوشنبه آینده، وزرای خارجه اتحادیه اروپا، طی جلسهای در بروکسل درباره اتخاذ یک سیاست در قبال ایران بحث خواهند کرد.
- ۹۷/۰۳/۰۷