تحقیر اروپا توسط ترامپ/ چرا آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شد؟
یکی از اصول سیاست خارجی ترامپ بی اعتنایی به نهادها ، معاهدات و سازمان های بین المللی برای پیشبرد اهداف آمریکا به صورت مستقیم و بی واسطه می باشد. به همین دلیل رویه ای که ترامپ در پیش گرفته منجر به تنزل جایگاه آمریکا در ساختار نظام بین الملل خواهد شد اما در مقابل به رویکرد چندجانبه گرایی و وجهه نهادهای بین المللی نیز ضربات جبران ناپذیری وارد می کند.دولت ترامپ از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز خارج شد. در کنفرانش خبری که نیکی هیلی ، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد دو روز قبل در واشنگتن برگزار کرد ضمن انتقاداتی گفت این شورا شایسته نامی که دارد نمی باشد.هیلی شورای حقوق بشر سازمان ملل را به اقدامات یکجانبه گرایانه به نفع کشورهایی مانند ایران و ونزوئلا متهم کرد و در مقابل از تصمیمات مغرضانه آن علیه رژیم صهیونیستی انتقاد کرد. نیکی هیلیT شورای حقوق بشر سازمان ملل را به فاضلاب تشریح کرد و گفت که این شورا مدت زیادی است که از عاملان نقض حقوق بشر حمایت می کند.
مایک پمئو نیز که در این کنفرانس خبری حضور داشت شورای حقوق بشر را متهم به دورویی کرد که بدترین نمایندگان حقوق بشر در دنیا در آن عضویت دارند. پمپئو در سخنانش تصریح کرد که شورای حقوق بشر سازمان ملل از زمان تاسیس در سال 2006 تا امروز بیش از همه علیه اسرائیل قطعنامه تصویب کرده است.
دلیل اصلی خروج آمریکا نیز همین عدم موفقیت ترامپ و نتانیاهو برای از دستور کار خارج کردن موضوع فلسطین از نشست های شورا می باشد. نیکی هیلی حدود دو هفته قبل در نشست دورهای شورای حقوق بشر در ژنو سوئیس گفته بود که این نهاد باید گرایش ضد اسرائیلی خود را کنار بگذارد.
هیلی هم چنین مقاله ای در روزنامه واشنگتن پست منتشر و عنوان کرد که شورای حقوق بشر حتی یک مصوبه علیه ونزوئلا صادر نکرده اما در چند وقت اخیر 5 قطعنامه علیه اسرائیل به تصویب رسانده و به همین دلیل می باید شورای حقوق بشر به رویکرد یکجانبه گرایانه خود و ضدیت با اسرائیل پایان دهد.
عضویت ایالات متحده در شورای حقوق بشر امسال به اتمام می رسید اما به نظر می رسد دولت ترامپ آگاهانه با خروج از این شورا در پی این بوده به آن ضربه ای جدی وارد کند.
اصولاً یکی از اصول سیاست خارجی ترامپ بی اعتنایی به نهادها و سازمان های بین المللی برای پیشبرد اهداف خود می باشد. به همین دلیل رویه ای که ترامپ در پیش گرفته منجر به تنزل جایگاه آمریکا در ساختار نظام بین الملل شده اما در مقابل به رویکرد چندجانبه گرایی و نهادهای بین المللی نیز ضربات جبران ناپذیری وارد کرده است.
در واقع ترامپ نهادهای بین المللی را به عنوان چارچوب هایی مزاحم می بیند که نه تنها نفعی برای ایالات متحده ندارند بلکه دست یابی به منافع و خواسته هایش را نیز در بهترین حالت به تعویق می اندازند. سیاست مکمل این رویه همان شعار اول آمریکای دونالد ترامپ می باشد. این سیاست ترامپ در تقابل جدی با راهبرد اروپایی ها می باشد که همیشه بر چارچوب های نهادی منطقه ای و جهانی تاکید دارند.
از زمان روی کار آمدن ترامپ، واشنگتن همکاری خود با سازمان ملل را به شدت کاهش داده، از کمک های مالی به این سازمان کاسته و از یونسکو نیز به بهانه حمایت از اسرائیل خارج شده است. یکی از دلایل خروج آمریکا از برجام نیز تامین نظر بنیامین نتانیاهو، تشدید فشارها به ایران برای محدود کردن قدرت منطقه ای و ترغیب مردم به نافرمانی و اعتراض بوده است. فراموش نشود که برجام در قالب قطعنامه 2231 شورای امنیت نیز وجود داشت و اقدام ترامپ در خروج از توافق هسته ای نوعی بی اعتنایی و تحقیر ساختارهای سازمان ملل بوده است.
همچنین ترامپ سیاست اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس را رسمیت بخشید. به نظر می رسد بدلیل قدرت و ثروت لابی آیپک در آمریکا، دونالد ترامپ تاکید ویژه ای برای جلب حمایت آنها از دولتش دارد و عملاً یکی از عوامل تاثیرگذار در تعیین جهت گیری های سیاست خارجی آمریکا کسب رضایت این لابی شده است. تصمیم اخیر دولت آمریکا نیز اگر چه با انتقاداتی از سوی کشورهای مختلف دنیا مواجه شد اما از سوی اسرائیل تائید شده است.
در دوران جورج دبلیو بوش نیز آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شده بود اما بعد از روی کار آمدن باراک اوباما و بعد از سه سال دوباره به شورا بازگشته بود.
به گزارش الف، شورای حقوق بشر که 47 عضو دارد، هر سال سه یک بار نشست عمومی تشکیل میدهد و نشست کنونی تا 23 ژوئن ادامه خواهد داشت؛ قرار است روز 19 ژوئن، وضعیت فلسطینیان در سرزمینهای اشغالی مورد بررسی قرار گیرد. طبق مصوبات قبلی، شورای حقوق بشر ملزم است در تمامی نشست های خود اختلاف اسرائیل و فلسطینیان را مورد بررسی قرار دهد.
- ۹۷/۰۳/۳۱