(تصاویر) تشییع پیکر "ناصر ملکمطیعی"
پس از انقلاب ۱۳۵۷ و تغییر چارچوبهای حاکم بر سینمای ایران، ملکمطیعی، هم چون فردین و "بهروز وثوقی"، جایی در سینمای پس از انقلاب نداشتند و زمینه ادامه فعالیت هنری آنها فراهم نشد. ملک مطیعی درباره آن روزها می گوید: «بعد از انقلاب ما را احضار کردند و یک تعهدی هم از ما گرفتند که کاری برخلاف نظر آنها انجام ندهیم؛ در آن دوران بهروز به خارج رفت، فردین هم مدتی تقلا کرد تا بتواند کار کند، ایرج قادری هم خواست که کار کند و کار کرد. ولی من از کسی تقاضای کار نکردم و خودم را کنار کشیدم.»
مراسم تشییع پیکر ناصر ملکمطیعی از ساختمان شماره دو خانه سینما آغاز شد.
با وجود آنکه اعلام شده بود مراسم تشییع پیکر ناصر ملکمطیعی از ساعت 9:30 صبح آغاز میشود اما ساعاتی قبل از آغاز مراسم، تعداد زیادی از دوستداران و طرفداران ملکمطیعی که شماره آنها به چند هزار نفر میرسید، در خانه سینما حضور پیدا کردند.
گلایههای فرزند ملکمطیعی از صدا و سیما
در این مراسم امیرعلی پسر ناصر ملکمطیعی درباره آرزویی صحبت کرد که با فیلم «نقش نگار» به تحقق رسید. او گفت: «آرزو داشتم پدرم را روی پرده سینِما ببینم. آقای عطشانی بازی در فیلم «نقش نگار» را پیشنهاد داد و من میخواستم به آرزویم برسم. در دورانی که فیلم توقیف شد پرویز پرستویی بسیار کمک کرد و مردانه پشت پدرم ایستاد. حجتالله ایوبی هم بسیار به ما کمک کرد و من به آرزویم رسیدم. یک بار پدرم را بردم و عکسش را بر سردر سینِما نشانش دادم و او از شادی بغض کرد.»
انتقاد از صداوسیما بخش دیگری از صحبتهای فرزند ناصر ملکمطیعی بود. او در این باره گفت: «وقتی پدرم زنده بود، صداوسیما نگذاشت تصویرش پخش شود، حال سؤال من این است که چرا تصویرش را همراه با خبر مرگ او در شبکههای تلویزیونی پخش میکنند؟ چرا تصویر یک هنرمند پس از مرگش از تلویزیون پخش میشود اما در زمان حیات در حالی که دوست دارد تصویرش پخش شود، این اتفاق نمیافتد؟»
پرویز پرستویی که به شدت متاثر بود، در این مراسم گفت: امروز باید به همه مردم تسلیت بگویم. ما اینجا هستیم چون میهنمان اینجاست و هرچند ناصر ملکمطیعی زخمهای زیادی دید اما مِهر مردم مرهم او بود.
وی با انتقاد از عملکرد صداوسیما گفت: در این ساعات گذشته صداوسیما تازه به خاطر آورد که ناصرخان را ببیند اما یادتان میآید چند وقت پیش با او چه کرد؟
او خطاب به مهران مدیری گفت: آقای مدیری شما در برنامه خود از میهمانان میپرسیدید عاشق هستی یا نه؟ آیا میدانی ملکمطیعی به خاطر عشق به مردم به برنامه شما آمد؟ چرا برنامه او را پخش نکردید؟ مگر او برای حضور در صداوسیما التماس کرده بود؟
وی ادامه داد: مدام میگویند از بالا به ما دستور دادند که برنامه پخش نشود، آن بالا کیست؟
وی ادامه داد: به خدا قسم هنرمندان نه اختلاس کردند نه خلاف کردند. هنرمند هرگز دنبال براندازی نیست.
پرستویی ادامه داد: ما سینماگران که نفس به نفس مردم زندهایم، خوب میدانیم که مِهر مردم چه میکند. چرا باید صداوسیما زمانی از ناصر ملکمطیعی یاد کند که به دیار باقی شتافته است؟ چرا باید فقط اعلام شود که تنها فیلمی که ناصر ملکمطیعی بازی کرده؛ فیلم نقش و نگار به کارگردانی علی عطشانی است؟
وی ادامه داد: هر کاری بکنیم نمیتوانیم تاریخ را خط بزنیم و آن را پاره کنیم. ناصرخانها جزئی از تاریخ و یادگار سینما هستند. بهروز وثوقی را نمیتوان فراموش کرد. او به همه ما بازیگری یاد داد و اگر بگوییم نه؛ دروغ گفتهایم.
پرستویی ادامه داد: صداوسیما برای کسی نیست. صداوسیما برای مردم است و از پول شما مردم و بیتالمال اداره میشود. صداوسیما مال تک تک ماهاست.
وی ادامه داد: چرا باید 40 سال صداوسیما از اسم ناصر ملکمطیعی و امثال وی وحشت کند و بترسد؟ این افراد خیانت نکردند. در کشور جنایت نکردند. اختلاس نیز نکردند.
پرستویی ادامه داد: کل سینماگران و هنرمندان به پنج هزار نفر نیز نمیرسند، پس بیاییم این پنج هزار نفر را دوست داشته باشیم و ما نیز قدر خودمان را بدانیم. به خدا این عده نمیتوانند و نمیخواهند انقلاب راه بیاندازند. هنرمند در خدمت مردم است و جانش را برای مردم میدهد.
مسعود کیمیایی، پرویز پرستویی و سعید راد در مراسم تشییع مرحوم ناصر ملک مطیعی
مسعود کیمیایی نیز گفت: من بهرغم اینکه حال خوشی ندارم اما باید میآمدم و وداع آخرم را با جسم ناصر ملکمطیعی انجام میدادم هرچند روحش وجود دارد و در تمام قلبهای ما حضور دارد.
وی ادامه داد: امروز ما از اینکه یک دوست هنرمند را از دست میدهیم؛ ناراحتیم اما باور کنیم که زنده بودن و اینجا ماندن و فیلمسازی نیز خیلی سخت و خیلی درد دارد.
کیمیایی ادامه داد: من امروز دلتنگ بهروز وثوقی هستم. من با او زندگی کردم و از نوجوانی باهم کار کردیم. هشت فیلم باهم همکاری کردیم و امروز دلتنگ آن خاطرهها هستم.
وی ادامه داد: درورد بر شما مردم که بلندپروازانه هنرمندان خود را تشویق میکنید زیرا هنرمندی که اینجا مانده است، سختی زیادی میکشد. باید به امثال ناصر ملکمطیعی تعظیم کرد. درود بر آدمی که نمیترسد.
مهناز افشار و پریناز ایزدیار و هدی زین العابدین در مراسم تشییع ناصر ملک مطیعی
علی دهکردی نیز طی سخنانی گفت: امروز از طرف خودم و از طرف انجمن بازیگران و خانه سینما در پیشگاه شما و محبتی که به هنرمندان دارید، تعظیم عرض میکنم.
پوری بنایی هم در سخنانی کوتاه گفت: درود بر همه شما مردم که ما هرچه داریم از وجود شما عزیزان است و هنرمندان هرچه دارند از شماست.
در ادامه محمد متوسلانی گفت: صحبت کردن درباره ناصر ملکمطیعی به زمان بیشتری نیاز دارد اما امروز باید تاسف خورد برای از دست دادن مردی که سالهای سال بهجای آنکه برای سینمای ایران مفید باشد و از وجودش استفاده کنیم، او را کنار گذاشتیم.
وی ادامه داد: آیندگان و تاریخ درباره اعمال ما قضاوت میکنند و تاریخ خواهد گفت چه کسانی زندگی کردند و چه کسانی بر مردم ظلم کردند. فقدان ناصر ملکمطیعی اگر برای ما دردآور است برای آنهایی که نگذاشتند تصویرش پخش شود، باعث تاسف است.
وی ادامه داد: کسانی که چنین ظلمهایی میکنند باید گوشهای خود را باز کنند و بشنوند که مردم چه میگویند و اگر گوشهای خود را باز کنند؛ این ظلمها را نمیکنند. بسیاری از این ظلمها از نادانی و از عقدههای حقارت است.
پژمان بازغی نیز طی سخنانی گفت: من به عنوان یک بازیگر، سینما را با سه نفر شناختم فردین، بهروز وثوقی و ناصر ملکمطیعی. امروز اگر فردین و ناصر ملکمطیعی وجود ندارند بهتر است قدر بهروز وثوقی، فرامرز قریبیان، مسعود کیمیایی، داریوش اسدزاده و محمدعلی کشاورز را بدانیم.
محسن امیریوسفی نیز طی سخنانی گفت: امروز ما بر پیکر فرمان سینمای ایران ایستادیم و باید یادی کنیم از قیصر سینمای ایران امروز میخواهم پیام بهروز وثوقی را برای شما پخش کنم.
بهروز وثوقی در پیام خود گفته است: سلام میکنم به مردم عزیزم و به ایران عزیز. ۴۰ سال است که دور از وطن و دور از مردم هستم و امروز برای اولین بار صدایم بین مردم پخش میشود و در خاک وطنم صدایم شنیده میشود. امروز با اندوه باید در از دست دادن یک بزرگ و یک برادر و یک ناصر ملکمطیعی که مانند من چهل سال منتظر ماند، عزاداری کنیم. من امروز داغدار برادری هستم که به آرامش رسید و من دور از وطن و در این غربت غریب مرثیهگوی برادرم ناصر ملکمطیعی شدم.
در ادامه این مراسم، بر پیکر ناصر ملکمطیعی توسط حجتالاسلام آهنگران نماز خوانده شد سپس پیکر او برای خاکسپاری به قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) منتقل شد.
استقبال از این مراسم به اندازهای بود که خیابان وصال تا تقاطع انقلاب، طالقانی و چهارراه ولیعصر مملو از جمعیت بود.
(تصاویر) حضور هنرمندان در مراسم تشییع ناصر ملک مطیعی
عکاس: کیانوش محبیان/ایلنا، عبدالله حیدری/ایرنا، محمدرضا عباسی/مهر، بلوریان، صحرانورد/فارس، پیام ثانی/باشگاه خبرنگاران
(تصاویر) اشکهای امیر علی ملک مطیعی در مراسم تشییع پدرش
عکاس:عبدالله حیدری/ایرنا، محمدرضا عباسی/مهر، بلوریان، صحرانورد/فارس، پیام ثانی/باشگاه خبرنگاران
- ۹۷/۰۳/۰۶