تیراندازی یک سرباز به هم خدمتی هایش در پادگان و داغ شدن دوباره بحث خدمت سربازی
روز یکشنبه، 15 مرداد یک سرباز با اسلحه به سوی همخدمتیهایش شلیک کرد.
روابط عمومی پایگاه هوایی شهید لشکری در این باره اعلام کرد که حادثه در میدان تیر آموزشی رخ داده و بر اثر آن 4 تن از سربازان کشته و 8 تن دیگر مجروح شدهاند.
این حادثه در پادگان نظامی نیروی هوایی ارتش در منطقه شورآباد بخش کهریزک تهران اتفاق افتاده است. مهر گزارش داده پس از این حادثه نیروها به سرعت وارد عمل شده و طی این درگیری سرباز مسلح را با شلیک گلوله هدف قرار دادند که وی بر اثر جراحات وارده جان خود را از دست داد.
عبدالله مینویی، مدیر داخلی بیمارستان شهدای هفتم تیر نیز در این خصوص گفت: سرباز تیراندازی کننده و یک نفر دیگر قبل از مراجعه به بیمارستان فوت کرده بودند. وی افزود: تعداد 10 سرباز زخمی به این بیمارستان منتقل شده بود که 2 نفر جان خود را از دست داده و 8 نفر به بیمارستان دیگری منتقل شدند. خبرگزاری ها نوشته اند: این اتفاق احتمالا به دلیل مشکلات روحی روانی سرباز ضارب یا چرخش ناگهانی سلاح بوقوع پیوسته است.
چندی قبل نیز در 26 تیرماه سرباز وظیفه جمعی پادگان آمادگاه ( ارتش) آبیک در ساعت استراحت با سلاحی که دراختیار داشت، اقدام به تیراندازی به سوی هم خدمتی های خود کرد. بر اثر این تیراندازی سه سرباز جان خود را از دست دادند و شش تن دیگر زخمی و به بیمارستان ولی عصر (عج) آبیک منتقل شدند.
خبرگزاری صدا و سیما آن زمان گزارش داده بود: شنیده ها حاکی است که سرباز ضارب به علت آنچه گفته می شود که با درخواست انتقالی وی موافقت نشده، اقدام به تیراندازی کرده است.
ورود مجلس به حادثه تیراندازی در پادگان کهریزک
این در حالی است که سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از بررسی حادثه تیراندازی در پادگان کهریزک در کمیسیون امنیت خبرداد. سیدحسین نقوی حسینی گفت: در ابتدای جلسه امروز، حادثه کهریزک و تیراندازی در پادگان آموزشی مورد بحث قرار گرفت و بنابراین شد کمیته دفاعی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس موضوع را بررسی و گزارش جامع آن را به کمیسیون ارائه کند.
بعد از این اتفاقات بحث هایی درباره نوع گذراندن خدمت سربازی و الگوی انجام آن نیز در رسانه ها و شبکه های اجتماعی صورت گرفت.
الگوی خدمت سربازی در ایران
بر اساس گزارشی که در مرکز پژوهش های مجلس منتشر شده خدمت نظام وظیفه عمومی در ایران دارای قدمت زیادی است و در طی ادوار مختلف دستخوش تغییرات و تحولات مهمی شده است. بررسی ها نشان می دهد که سربازی به شکل امروزین آن ریشه در نظام و قانون بنیچه(تعهد اهالی هر ده مبنی بر آماده کردن عده ای سرباز برای حکومت) که ظاهراً از دوره ایلخانان در ایران مرسوم بوده دارد و امیرکبیر در دوران ناصرالدین شاه آن را اجرایی کرد.
امیرکبیر در راستای نوسازی ارتش و نیروهای مسلح، روستائیان کشور را متعهد کرد به عنوان مالیات عده ای از جوانان را برای کمک به تامین نیروی انسانی ارتش برای مدت معینی در اختیار دولت قرار دهند. پس از آن قانون نظام وظیفه اجباری در سال 1304 هجری شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید و از آن سال تا کنون بارها قانون مزبور مورد جرح و تعیدل قرار گرفته است.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته روش فعلی انجام خدمت سربازی دارای پیامدهایی فرهنگی- اجتماعی می باشد.
این در حالی است که الگوی سربازگیری نتایج اقتصادی نیز به همراه دارد. هفته نامه جامعه پویا در این باره می نویسد: خدمت سربازی با همه اما و اگرهایش دو کارکرد اصلی دارد؛ یکی از آنها تأمین نیروی بالقوه دفاعی کشور و دیگری کاهش بیکاری احتمالی جوانان است. اما در جهان رقابتی اقتصاد که فشار برای یافتن شغل در کشورهای توسعهیافته بیمارگونه است، دوران خدمت سربازی چقدر جوانان این کشورها را از آینده مورد علاقهشان دور میکند؟
برخی از پیامدهای اقتصادی خدمت سربازی به قرار زیر می باشد:
همچنین در گزارش مرکز پژوهش ها آمده بود یکی از مهمترین آسیب ها و آفت های کنونی در سیستم خدمت نظام وظیفه اجباری کنونی رویکرد گماشته محوری در میان فرماندهان مسلح نسبت به سربازان است.
در یک مطالعه و بررسی علمی انجام شده در خصوص خدمت نظام وظیفه در 197 کشور جهان نتایج زیر در قالب شش مدل خدمتی به دست آمده است که بدین شرح است:
* در 112 کشور جهان (57 درصد کشورهای مورد مطالعه) اساسا سربازی اجباری وجود ندارد.
* 28 کشور سربازی اجباری یک سال و کمتر دارند که 14 درصد حجم نمونه را شامل می شود.
* 20 کشور یا حدود 10 درصد حجم نمونه سربازی اجباری 18 ماه و یا بیشتر و غیرانتخابی همراه با به کارگیری در امور عملیاتی نظامی دارند. شایان ذکر است در شرایط کنونی نظام خدمت وظیفه عمومی در ایران منطبق بر این نوع می باشد.
* 14 کشور (7 درصد حجم نمونه) فقط سربازی انتخابی دارند.
* 15 کشور (8 درصد حجم نمونه، از ترکیب نیروهای داوطلب و اجباری استفاده می کنند
و بالاخره 8 کشور (4 درصد نمونه مطالعاتی) صرفا در امور مدنی یا به صورت نظامی غیرمسلح از نیروی سرباز استفاده می کنند.
برخی که توان مالی و نفوذ دارند مانع از برداشتن خدمت سربازی می شوند
در باره شیوه فعلی انجام خدمت سربازی حشمتالله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به فرارو می گوید: ما در دنیایی زندگی می کنیم که چیزی به عنوان خدمت سربازی وجود ندارد و همه افراد که نیروهای نظامی حضور دارند از عوامل کادری و رسمی هستند. اما متاسفانه ما شاهد هستیم که در ایران مسئولان با نهایت سختگیری مانع از معافیت افرادی میشوند که توان روحی- روانی برای خدمت سربازی ندارند. البته این صرفا در خصوص مسائل روانی نیست. زیرا در مواردی افرادی که مشکلات جسمی دارند هم مجبور میشوند به خدمت سربازی بروند.
وی تصریح کرد: دلیل این امر هم واضح است. نگاه مسئولان کاملا کمی است و برخلاف دیگر کشورها که کیفیت را مد نظر قرار میدهند.
فلاحت پیشه در پایان تاکید می کند: اگر این موضوع در دستور کار کمیسیون قرار گیرد قطعا بررسی خواهد شد اما مشکل اینجا است که افرادی که توان مالی یا نفوذ سیاسی- نظامی دارند و با استفاده از همین مانع از خدمت رفتن پسرانشان میشوند، در برابر حذف خدمت اجباری مخالفت و مقاومت می کنند. زیرا پسران آنها که به خدمت نمی روند و افرادی که توان مالی ندارند یا از خانواده های روستایی یا قشر پایین جامعه هستند مجبور هستند دوران خدمت را سپری کنند.
البته در طول این مدت طرح های دیگری نیز درباره انجام خدمت سربازی مطرح شده که به نتیجه ای منجر نشده است. به عنوان مثال طرح «سرباز صنعت» که پیشتر از اواخر سال 83 در کشور اجرایی شده بود، اما پس از ارزیابی انجام شده به دلیل مثبت نبودن نتایج، اجرای آن از سال 86 متوقف شد. حال باید دید آیا با اتفاقات اخیر و ورود نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این موضوع، قانون نظام وظیفه تغییر خواهد کرد یا خیر.
- ۹۶/۰۵/۱۷