«جامعةالمصطفی» با این بودجه چطور ارز بخرد؟
شنبه, ۲ دی ۱۳۹۶، ۰۸:۱۴ ب.ظ
هرچه پیشتر میرویم، ابعاد انقباضی بودجه بیشتر میشود. به عبارتی کفگیر به ته دیگ خورده است. بودجه ٩٧ نهتنها حذف میلیونها یارانهبگیر را هدف قرار داده بلکه بنا دارد بودجه نهادهای «ویژه» را کمتر از گذشته کرده یا دستکم نظارتپذیر کند.مصداق این نوع بودجهها به نهادهای فرهنگی زیرمجموعه جدول ١٧ بازمیگردد؛ جدولی که حالا زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد تعریف شده تا نظارتپذیر شود.نیمچه جراحی دولت در مدیریت نهادهای ویژه جدول ١٧، گویا اثر کرده و حالا صدای برخی منتقدان بیش از گذشته به صدا درآمده است.حجتالاسلاموالمسلمین نصرالله پژمانفر با اشاره به ریلگذاری غلط دولت در بودجه فرهنگی، به مهر گفته: «با این وضعیت لایحه دولت، سال آینده در حوزه مدیریت فرهنگی کشور اتفاق ناخوشایندی را شاهد خواهیم بود. بودجه بخشهایی که امروز مأموریت فرهنگسازی و اسلامیسازی جامعه را بر عهده دارند، ازجمله حوزههای علمیه و دیگر مراکز فرهنگی مرتبط، افزایشی که متناسب با مأموریت این بخشها باشد، ندارد و در این میان، بخشهایی مانند جامعةالمصطفی وضعیت سختتری دارند».
٤٠ هزار طلبه خارجی در جامعة المصطفی
جامعةالمصطفی کجا است و چرا کاهش بودجه آن، اینهمه حاشیهساز شده است؟ جامعةالمصطفی نهادی آموزشی برای گسترش تشیع در سایر کشورها است. پژوهشگاه بینالمللی المصطفی، مجتمع عالی فقه (مدرسه حجتیه)، دانشگاه مجازی امام خمینی، مدرسه المهدی، مدرسه بنتالهدی و انتشارات بینالمللی المصطفی، ازجمله نهادهای وابسته به جامعةالمصطفی بهشمار میآیند.
این ارگان در شهر قم واقع شده و در ۶۰ کشور جهان شعبه دارد. جامعةالمصطفی در کشورهایی که جامعه مسلمان دارند، نماینده دارد و از طریق این نماینده افراد مناسب برای آموزش اسلام را شناسایی و آنها را برای آموزش طلبگی به قم اعزام میکند.
این افراد در حوزه علمیه قم آموزش دیده و بعد از کسب آموزشهای لازم، برای صدور انقلاب اسلامی به کشورهای خود اعزام میشوند. جامعةالمصطفی حدود ۴۰ هزار طلبه خارجی و ۴۰ هزار فارغالتحصیل دارد.
با این بودجه چطور مأموریت بینالمللی انجام دهد
حالا پژمانفر درباره وضعیت بودجهای این نهاد آموزشی در سال ٩٧ گفته: «با بودجههای ریالی باید از بازار آزاد آنهم با این وضعیت نابسامان ارزی، ارز مورد نیاز خود را تهیه کند تا در مأموریتهای بینالمللی از آن استفاده کند؛ اما با افزایش تنها ۱۰درصدی که در بودجه آنها صورت گرفته، به نوعی میتوان گفت با تبدیل ریال به دلار، بودجه آنها از سال قبل نیز کمتر شده و مشکلات عدیدهای خواهند داشت».
طیبه سیاوشی در همین زمینه گفته: «تا جایی که میدانم، بودجه نهادهای حوزوی و مذهبی کاهش نیافته بلکه تحت نظارت یک ارگان و وزارتخانه قرار گرفته و در واقع نظارتپذیرتر شده و کاهش اعتبار کمتر مشاهده شده است».
ریلگذاری غلط در زمینه بودجه
پژمانفر همچنین گفته: «معتقدم نوعی ریلگذاری غلط در زمینه بودجه فرهنگی در حال اتفاقافتادن است و با این وضعیت، سال آینده در حوزه مدیریت فرهنگی کشور اتفاقات ناخوشایندی را شاهد خواهیم بود».
او درباره بودجه فعالیتهای قرآنی هم نگران است و میگوید: «در حوزه قرآنی، نگرانیهای شدیدتری داریم؛ چراکه در سالهای ۹۳ و ۹۴ به بودجه ۲۰۰میلیاردتومانی آن سالها اعتراض داشتیم؛ اما امروز آن اعتبار به ۴۰ میلیارد تومان در لایحه بودجه ۹۷ کاهش یافته و با این اعتبارات، میتوان پیشبینی کرد که وضعیت فعالیتهای فرهنگی و قرآنی در سال آینده چگونه خواهد بود».
کاهش ٦٠درصدی بودجه قرآنی کشور
نقدها به وضعیت بودجه فرهنگی به همینجا ختم نمیشود. سیدصادق طباطبایینژاد، نماینده اردستان و دیگر عضو فراکسیون فرهنگی مجلس، نیز از کاهش ۶۰درصدی بودجه قرآنی کشور در لایحه دولت برای سال ۹۷ خبر داده.
حجتالاسلام سیدصادق طباطبایینژاد با اشاره به وضعیت نامناسب بودجه قرآنی سال آینده کشور در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷، به مهر گفته: «پیش از این در قانون بودجه ۹۶ حدود صد میلیارد تومان برای شورای توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی در نظر گرفته شده بود تا شورا، این مبلغ را میان تشکلها و نهادهای قرآنی کشور توزیع کند.
با وجود این حکم قانونی، در عمل حدود ۱۰ میلیارد تومان معادل ۱۰ درصد بودجه مصوب در قانون تخصیص یافته است. برای سال ۹۷ هم رقم پیشنهادی در لایحه بودجه با ۶۰ درصد کاهش، به حدود ۴۰ میلیارد تومان کاهش یافته که مشخص نیست چقدر از آن تخصیص مییابد».
شرق پیشتر در گزارشی به این نکته اشاره کرده بود که «بودجه نهادهایی مانند جامعةالمصطفی با بودجه دانشگاههای شهید بهشتی و صنعتی شریف همتراز بوده و از دانشگاههایی مانند تربیتمدرس، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه علامه طباطبایی بالاتر است».
طبق آماری که در سایت جامعةالمصطفی اعلام شده، این ارگان تاکنون بیش از ٥٠ هزار مرد و زن را از ۱۲۲ ملیت، تحت تعلیم و تربیت خود داشته که تاکنون بیش از ٥٠ هزار نفر از آنان دانشآموخته شدهاند.
- ۹۶/۱۰/۰۲