داعش جدید در مرزهای ایران
طی عمر سهساله داعش در عراق، ائتلاف امریکایی نقش شریک دزد و رفیق قافله را بازی میکرد تا داعش جغرافیای بزرگ اشغالی را در استانهای عراق و سوریه حفظ کند ولی شمارش معکوس داعش با تشکیل حشدالشعبی با فرمان و فتوای مرجعیت، آغاز شد و قواعد رفتاری امریکا نیز از «حفظ جغرافیا» به کند کردن روند نابودی داعش تغییر کرد. این تدبیر امریکایی در مقابل پتانسیل نظامی و انگیزه قدرتمند حشدالشعبی و نیروهای مسلح عراق تاب نیاورد، اگرچه امریکا با وقاحت و در مقابل چشم مردم عراق در فلوجه و کوههای حمرین و مناطق غرب سامرا یا جنوب موصل و غرب کربلا در استان انبار و در تکریت، اقدام به فراری دادن و جابهجایی نیروهای داعش و ظرفیتسازی برای اجرای عملیاتهای غافلگیرکننده علیه نیروهای عراقی را بارها تکرار کرد. با آزادسازی موصل که جایگاه مشابهی با کارکردهای آزادی حلب در شمال سوریه داشت، راهبرد امریکا به حفظ نیروهای داعش تغییر کرد و دستورالعمل تسلیم شدن داعشیها به سمت نیروهای پیشمرگه کرد و نیروهای بارزانی در اقلیم کردستان صادر شد. داعشیها در ارقام صدها نفری در شمال تلعفر به سمت پیشمرگهها رفته و سپس به اربیل و دهوک منتقل شدند و در عملیات بسیار مهم حویجه نیز چند صد داعشی با فراری شدن از خطوط عملیاتی، همراه با خانوادههایشان که قریب 2هزار نفر بودند، تسلیم پیشمرگههای کرد شدند.
گزارشهای اطلاعاتی روسیه، حاکی است که امریکا برای حفظ داعش در دیرالزور و کند کردن عملیات در شرق سوریه و شهر قائم در آخرین نقطه غرب عراق، بخشی از نیروهای رزمی داعشی را به این مناطق انتقال داده و سلاحهای جدید ضدزره نیز در اختیار آنها قرار داده است. ولی استراتژی بلندمدت امریکا پس از پایان یافتن داعش با قدرت نظامی، ساماندهی یک تشکیلات بزرگ و باتجریه از داعشیها برای کارکردهای ضدامنیتی – تروریستی و بیثباتسازی عراق و کشورهای منطقه و خصوصاً ایران میباشد. هستههای عملیاتی داعش در قواره جدید مأموریتی که توسط بارزانی و امریکا مدیریت میشوند، به عنوان اهرم بازی و فشار علیه ایران، عراق و ترکیه که با رفراندوم تجزیه عراق مخالفت کرده و تدابیری را به اجرا میگذارند، استفاده خواهد کرد. داعش جدید از هماکنون به عنوان یک سازمان امنیتی - عملیاتی - تروریستی در خدمت پروژه جدید امریکا و بارزانی است تا امکان تجزیه کشورهای منطقه را با چماق اقدامات تروریستی داعش جدید، تسهیل نمایند.
همانگونه که دستگاههای دیپلماسی و امنیتی ایران و ترکیه و عراق، برنامههای هماهنگ نظامی، اقتصادی و حقوقی را در دستور کار دارند، باید از هماکنون، برنامه متمرکز امنیتی برای مقابله و اقدام پیشدستانه مشروع علیه مراکز تمرکز داعش در اقلیم کردستان و پایگاههای نظامی بارزانی را بررسی و نهایی نمایند. بدیهی است که این ظرفیت تروریستی در کنار ظرفیتهای پژاک، کومله و حزب دموکرات، ابزار و اهرم فشار و موازنهساز بارزانی و امریکا خواهند بود و راهبرد امنیتسازی پیشدستانه، از مشروعیت برخوردار است، خصوصاً اینکه ترامپ با تحریمهای جدید علیه سپاه، از این سازمان جدید داعش برای ضربه زدن به سپاه در عراق و سوریه نیز بهره خواهد جست که شکل جدیدی از جنگ نیابتی در منطقه خواهد بود.
- ۹۶/۰۷/۱۹