دو هدف غیرعلنی نشست ضدایرانی در لهستان
شنبه, ۲۹ دی ۱۳۹۷، ۰۷:۴۹ ب.ظ
از دیدگاه بارئیل، استراتژی دیپلماتیک آمریکا در برابر ایران، دو مسیر را طی میکند: نخستین مسیر، متقاعد کردن تعدادی از کشورها به پیوستن به تحریمها علیه ایران است؛ تا شکاف حاصل از روابط ایران با روسیه، چین و ترکیه باریکتر شود. مسیر دوم، تاسیس یک ائتلاف عربی علیه ایران را دنبال میکند که هدف اصلی آن مقابله با نفوذ ایران در منطقه است.
در ۱۳-۱۴ فوریه آینده، آمریکا قصد دارد، با تمرکز بر ایران، نشستی در سطح وزرای خارجه در لهستان برگزار کند. برخی محافل اروپای غربی نگران هستند کشورهای شرق اروپا برای دریافت تضمینهای امنیتی از آمریکا در برابر روسیه، با کاخ سفید علیه ایران همراهی کنند.
به گزارش فرارو، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در ادامه کارزارش علیه ایران، طی سفر اخیرش به خاورمیانه، برگزاری نشست لهستان را اعلام کرد. نشستی که قرار است نمایندگان ۷۰ کشور جهان را، تحت عنوان رسمی صلح و امنیت در خاورمیانه، در ورشو گرد هم آورد. با وجود اینکه در بیانیه رسمی آمریکا و لهستان در باره این نشست، هیچ اشارهای به نام ایران نشده است، اما تقریبا همه ناظران و رسانهها معتقدند که این نشست محفلی ضدایرانی خواهد بود. به همین دلیل، برخی وزرای خارجه اتحادیه اروپا، که همچنان از توافق هستهای ایران حمایت میکنند، تصمیم گرفتهاند در این نشست حضور پیدا نکنند.
شکاف در اتحادیه اروپا
برخی متحدان آمریکا در خاورمیانه، بسیار بیشتر از لهستان به مقابله با ایران علاقمند هستند. کاخ سفید میتوانست این نشست را در خاک یکی از این متحدان برگزار کند. علاوه بر این، از آنجا که تمرکز نشست بر امور خاورمیانه است، برگزاری آن در این منطقه میتوانست منطقیتر باشد. به همین سبب، انتخاب لهستان به عنوان میزبان نشست، خالی از قصدوغرض نیست. دیپلماتهای اروپایی، معتقدند انتخاب لهستان به عنوان میزبان، که عضوی در اتحادیه اروپاست، تلاشی از جانب آمریکا برای ایجاد شکاف در این اتحادیه است.
اتحادیه اروپا، پس از خروج یکجانبه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، قویا از استمرار این توافق حمایت کرده و تلاشهایی برای نجات آن انجام میدهند.
روز پنجشنبه، یک مقام بلندپایه اتحادیه اروپا، به روزنامه والستریتژورنال، گفته که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به دلیل مشغولیتهایش، در نشست ورشو شرکت نخواهد کرد. این مقام تصریح کرده که این اتحادیه هنوز نمیداند که نشست ورشو قرار است چه صلح و ثباتی در خاورمیانه ترویج کند.
هنوز معلوم نیست که وزرای خارجه کشورهای مهم اروپایی - فرانسه، آلمان و بریتانیا- در نشست ورشو شرکت کنند. درباره عدم مشارکت آنها نشانههای مهمی آشکار شده است. با این حال، برخی نگرانیها در خصوص مشارکت و حتی زیادهروی کشورهای اروپای شرقی در همراهی کردن با آمریکا علیه ایران وجود دارد.
تعدادی از کشورهای شرق اروپا، به دلیل همجواری با روسیه، معمولا به چتر امنیتی آمریکا، در برابر روسیه، احتیاج دارند. آنها اگر چه تمایل چندانی به مقابله با ایران ندارند، اما ممکن است برای ارضای ترامپ، علیه ایران مواضع خصمانهای اتخاذ کنند. دیپلماتهای اتحادیه اروپا، به خبرگزاری رویترز گفتهاند که دولتهای اروپای شرقی ممکن به منظور کسب تضمینهای امنیتی از آمریکا در برابر روسیه و همچنین جلب رضایت ترامپ، در خصومت علیه ایران زیادهروی کنند. به همین دلیل، دیپلماتهای مزبور، خاطرنشان کردهاند که نشست ورشو خطر ایجاد شکاف بین شرق و غرب اروپا را به همراه دارد.
از میان این کشورهای شرق اروپا، لهستان به عنوان کشوری دیده میشود که دولت راستگرای آن نزدیکی فراوانی با کاخ سفید دارد. از آنجا هرگونه تصمیمگیری در اتحادیه اروپا به موافقت همه اعضای این اتحادیه اروپا نیاز دارد، همراهی لهستان و برخی کشورهای دیگر اروپایی با واشنگتن ممکن است برای سایر کشورهایی که برای نجات برجام تلاش میکنند، دردسر ساز باشد. وبگاه پولیتیکو، در گزارشی، ضمن اشاره به تلاش ترامپ برای ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا گفته، ورشو و واشنگتن بر علیه قدرتهای بزرگ این اتحادیه متحد شدهاند. در برهه اخیر، رابطه لهستان با اتحادیه اروپا تنشآلود شده و نشست ورشو هم ممکن است این رابطه را تنشآلودتر کند. اخیرا کمیسیون اروپا به دلیل تخلفات حکمرانی مرتبط با استقلال قوه قضاییه در لهستان، اصطلاحا اقدامات انضباطی بند هفتم را علیه ورشو فعال کرده است. این کمیسیون مدعی شده که سیستم قضایی لهستان، تحت کنترل اکثریت حاکم قرار گرفته است.
دیپلماتها ومقامات اروپایی در محافل خصوصی از آنچه گرم گرفتن لهستان با ترامپ مینامند، ابراز ناراحتی میکنند. آنان معتقدند گرمی روابط ورشو و واشنگتن به ضرر وحدت اتحادیه اروپاست.
تاسیس ناتوی عربی
کمتر از یک ماه دیگر، نشست ورشو برگزار خواهد شد. اما هنوز معلوم نیست که دقیقا در این نشست چه چیزی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. آمریکا و لهستان فقط یک هدف کلی - صلح و امنیت در خاورمیانه- برای آن ذکر کردهاند. با این حال، برخی ناظران معتقدند که یکی از اهداف کنفرانس ورشو، تاسیس ناتوی عربی علیه ایران است که احتمالا بنا به دلایل گوناگون، ناکام خواهد ماند. تسوی بارئیل، خبرنگار روزنامه هاآرتص، طی یادداشتی در همین روزنامه، با اشاره به این نکته، اعلام کرد نشست ورشو، تلاشی برای حفظ هیجان ضدایرانی است. چرا که تهدیدها و فشارها هنوز ایران را به بازگشایی پرونده برجام یا مذاکره بر برنامه موشکی متقاعد نکرده است.
از دیدگاه بارئیل، استراتژی دیپلماتیک آمریکا در برابر ایران، دو مسیر را طی میکند: نخستین مسیر، متقاعد کردن تعدادی از کشورها به پیوستن به تحریمها علیه ایران است؛ تا شکاف حاصل از روابط ایران با روسیه، چین و ترکیه باریکتر شود. مسیر دوم، تاسیس یک ائتلاف عربی علیه ایران را دنبال میکند که هدف اصلی آن مقابله با نفوذ ایران در منطقه است.
اما اختلافات میان کشورهای عربی نشان میدهد که تاسیس این ائتلاف غیرممکن است. به گفته بارئیل، سیاست ضدایرانی ترامپ در خاورمیانه اولا، مستلزم، آشتی دادن کشورهای عربی با یکدیگر، متقاعد کردن عراق به کاهش روابط با ایران، اعمال فشار بر لبنان برای دور کردن حزب الله از دولت، بررسی امکان پایان دادن به جنگ یمن و نهایتا متقاعد کردن ترکیه به ترک اتحادش با ایران است. تاکنون، محقق شدن هرکدام از اینها، غیرممکن به نظر رسیده است و محقق کردن همه اینها در آینده هم مستلزم تغییر رهبران کشورهای عربی است.
شاید بارزترین نشانه ناکامی دولت ترامپ در تاسیس ناتوی عربی، استعفای آرام و بیسروصدای ژنرال آنتونی زینی است. این ژنرال ماموریت داشت بحران میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را حل کند. اما با اذعان به ممکن نبودن این امر، اعلام کرد که دیگر نیازی به خدمات او نیست. تا وقتی هم که بحران قطر با چهار کشور عربی - عربستان، امارات، بحرین و مصر- حل نشود، امکان تاسیس ناتوی عربی، که از قضا همه این کشورها اعضای آن هستند، محتمل نخواهد بود.