ترور سفیر روسیه در آنکارا و آینده ترکیه
آندری کارلوف، سفیر روسیه در ترکیه در آخرین ساعات روز دوشنبه در حالی که در مراسم افتتاحیه نمایشگاه عکس «روسیه از نگاه ترکها» در آنکارا برای حاضرین سخنرانی میکرد، توسط فردی به نام مولود مرت آلتینتاش از اعضای پلیس مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان خود را از دست داد. کارلوف از سال 2013 سفیر روسیه در آنکارا بوده است. کارلوف 62 سال داشت و پیشتر سفیر اتحاد جماهیر شوروی در کره شمالی و سفیر روسیه در کره جنوبی بود.
روز بعد از ترور، مذاکرات روسیه، ایران و ترکیه با مشارکت وزرای دفاع و خارجه سه کشور در مسکو صورت گرفت و بیانیه ای هشت بندی منتشر شد.
گفتنی است اگر چه گروه تروریستی جیش الفتح در بیانیهای مسئولیت ترور سفیر روسیه در آنکارا را برعهده گرفت اما ترکیه فتح الله گولن را مسئول این ترور معرفی کرده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیروز (چهارشنبه) اعلام کرد بدون شک افسر پلیسی که سفیر روسیه در آنکارا را به قتل رساند عضو «جنش تروریستی فتحالله گولن» (فِتو) بوده و نیازی به مخفی کردن آن نیست.
ملیح گویچک، از نزدیکان و طرفداران اردوغان و شهردار آنکارا نیز در توییتر خود نوشت قاتلان این دیپلمات همان افرادی هستند که سال گذشته به سمت هواپیمای روسی شلیک کرده بودند. شعارهای آلتین تاش در مورد روسیه و سوریه صرفا به منظور ایجاد سردرگمی و منحرف کردن توجه ها بود. در حقیقت، هدف اصلی، اخلال در روابط ترکیه و روسیه بوده است.
به گزارش حریت نیز مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در گفتگوی تلفنی با همتای آمریکایی خود، جان کری گفت که هم ترکیه و هم روسیه به خوبی می دانند که جنبش فتح الله گولن، پشت حادثه ترور سفیر روسیه در آنکارا است.
طراحان این فرضیه چند نکته را مطرح می کنند از جمله اینکه آلتین تاش احتمالا با جماعت گولن ارتباط داشته است. او در روز کودتای نافرجام از جانب فرمانده اش به مرخصی فرستاده شده بود ولی فرمانده این افسر جوان خود در میان دستگیرشدگان بعد از کودتاست و از افراد وابسته به جماعت گولن در داخل دستگاه پلیس ترکیه است.
با این حال یکی از مسئولان اطلاع رسانی جنبش گولن اعلام کرد که این جنبش در ترور سفیر روسیه دست ندارد و به شدت این اقدام را محکوم میکند.
اما تروریست ها جیش الفتح در بیانیهای اعلام کردند بعد از اینکه جهان از کمک به اهل اسلام در شام دست کشید، یکی از جوانان شجاع جیش الفتح با مشارکت جنبش گرگهای خاکستری و حزب اسلامی ترکمنستانی برای کمک به ساکنان شام دست به کار شد و آندری کارلوف، سفیر روسیه در آنکارا را اعدام کرد.
در این بیانیه آمده است: این اقدام به مثابه خونخواهی از زنان، کودکان و سالخوردگان حلب و خون تمامی مسلمانان است. ما با این اقدام تأکید کردیم که خروجمان از حلب یا هر جای دیگری به معنای این نیست که انتقام خون یارانمان را نمیگیریم.
جبهه النصره سابق و فتح الشام (جفا) فعلی، گروهی بود که بیشترین شکست را در حلب محتمل شد. بنابراین ترور سفیر گرفتن زهر چشم از روسیه به خاطر آزادسازی این شهر و تلافی نابودی تروریست ها بوده است.
تاثیر ترور سفیر بر روی ترکیه
نکته مهم این است که یک مامور امنیتی بیست و چند ساله ترکیه به چنین حمله تروری دست می زند و با این اقدام گرایش های جهادی و افراط گرایی اسلامی خود را افشا می کند، نفوذ فراوان گروه های تندرو در دو نهاد نظامی و امنیتی ترکیه و چه بسا وجود هسته های نرم در لایه های این دو نهاد را تایید می کند هسته هایی که آماده اجرای عملیات بمب گذاری و ترور هستند. این مسئله نگرانی فراوانی در دولت ترکیه را شکل خواهد داد در زمانی که با بمب گذاری های تروریستی از سوی چندین طرف، برخی اسلامگرای تندرو برخی دیگر کردها در داخل و خارج، روبرو است.
همچنین این موضوع احتمالا به ناآرامی ها در ترکیه خواهد افزود و تاثیر منفی بر اقتصاد این کشور خواهد گذاشت که از کاهش میانگین تولید ملی به پایین ترین میزان خود در طی بیست گذشته و افزایش نرخ بیکاری و کاهش ارزش پول ملی به نصف اگر بیشتر نباشد، رنج می برد.
البته احتمالات دیگری نیز مطرح شده است. از جمله این که برخی دولت عربستان سعودی را پشت ماجرا می دانند و برخی دیگر دست های اتهام را به سمت آمریکا می گیرند. نقطه کانونی هر دو فرضیه در این سناریو این است که هر دو کشور از نزدیکی اخیر به وجود آمده در روابط مسکو - آنکارا و احتمال چرخش آنکارا به سمت روسیه و ایران در ماجرای بحران سوریه نگران هستند و با این اقدام می خواستند در مسیر چنین احتمالی سنگ اندازی کرده و مانع ایجاد کنند.
- ۹۵/۱۰/۰۲