فرزندتان را بدون صبحانه به مدرسه نفرستید
سالهایی که کودک شما به مدرسه ابتدایی میرود ازنظر تغذیه بسیار مهم است، چراکه در این سالها کودک در سن رشد قرار دارد و علاوه بر این در طول این ۹ ماه تغذیه او باید از همیشه مقویتر و مفیدتر باشد. در این میان وعده صبحانه از دیگر وعدههای غذایی اهمیت بیشتری دارد. تحقیقات نشان داده بچههایی که صبحانه میخورند قدرت یادگیری بیشتری دارند و در مدرسه نیز از تمرکز بیشتری برخوردار هستند. در این یادداشت پیشنهاداتی درباره صبحانه مقوی و تغذیه مناسب کودکان در مدرسه به شما ارائه خواهیم کرد.
به گزارش ایسنا، یک متخصص تغذیه، با بیان اینکه بسیاری از مادران از صبحانه نخوردن کودکان خود شاکی هستند، افزود: مهمترین عواملی که باعث عدم میل به صبحانه میشود کمبود وقت و بیمیلی است که برای از بین بردن آن باید شبها، شام را زودتر میل کنید و بعد امکان خوابیدن آرام کودک را فراهم کنید این کار باعث میشود کودک شما صبح با نشاط و سر موقع از خواب بیدار شود و برای خوردن صبحانه اشتها داشته باشد.
مریم افشار اضافه کرد: مصرف صبحانه به کودکان کمک میکند تا فراگیری بهتری داشته باشند، زیرا انرژی و مواد مغذی مصرفشده میتواند باعث افزایش تحرک و فعالیت بدنی و درنهایت نشاط در کودکان شود.
وی با بیان اینکه باید مادهی غذایی مناسبی را برای میان وعدهی کودک انتخاب کنیم، افزود: این ماده باید ارزش غذایی کافی داشته و رضایت بچه را تأمین کند، بدآموزی نداشته باشد، از نظر بهداشتی ایمن بوده و با بودجهی اکثریت خانوادهها تناسب داشته باشد.
افشار خاطرنشان کرد: نان و پنیر و خیار، نان و پنیر و گردو، انجیر خشک، نخودچی، انواع مغزها(مثل گردو، بادام، فندق و...)، میوهها بهخصوص سیب، نان شیرمال، کیک و کلوچه مواد مناسبی برای میان وعده در زنگ تفریح مدرسه و مهدکودک هستند.
وی به عناصر و مواد موردنیاز کودک در سنین ابتدایی اشاره کرد و گفت: آهن یکی از عناصر مهم موردنیاز کودک است، زیرا کودکان به علت رشد سریع همراه با افزایش هموگلوبین و میزان کل آهن بدن، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کمخونی ناشی از کمبود آهن قرار دارند و توانایی یادگیری در کودکان مبتلابه کمبود آهن کاهش مییابد و کمخونی سبب کاهش توانایی این کودکان میشود، چراکه اکسیژن کمتری به سلولها میرسد.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: پیشگیری از کمخونی ناشی از کمبود آهن در کودکان باید در مصرف کافی مواد غذایی آهندار متمرکز شود، مصرف مقداری گوشت قرمز بدون چربی راحتترین راه رساندن مقدار بیشتر آهن به یک کودک است. متأسفانه تعدادی از بچهها تمایلی به خوردن تکههای گوشت ندارند که در این موارد بهتر است گوشت چرخکرده جایگزین شود.
وی کلسیم را از دیگر عناصر و مواد موردنیاز کودکان دانست و عنوان کرد: کلسیم برای تشکیل مواد معدنی، مینرالیزاسیون و رشد بافت استخوانی در کودکانی لازم است و باید به مقدار کافی در برنامهی غذایی وجود داشته باشد البته نباید فراموش کرد که جذب کلسیم به عواملی مثل میزان پروتئین، ویتامینD و فسفات بستگی دارد. کودکان به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، ۴-۲ بار بیشتر از بزرگسالان به کلسیم نیاز دارند.
افشار اضافه کرد: شیر و فرآوردههای لبنی، منابع اصلی کلسیم هستند. برای بچههایی که یکی از این فرآوردهها را استفاده نمیکنند باید انواع دیگری از همان گروه را جایگزین کرد، بهطور مثال اگر بچهای شیر نمیخورد، باید به او ماست بدهید، پنیر نیز غذای مناسبی برای افزایش هوش دانش آموزان است، البته بهتر است پنیر را شب مصرف کرد، یا صبحها به همراه گردو و بادام استفاده کنید، زیرا مصرف پنیر بهتنهایی در صبح عکسالعملهای عصبی را قدری کند میکند، این امر به دلیل تغییر نسبت کلسیم به فسفر یونیزه در پنیر است.
وی با اشاره به نیاز کودکان به ویتامین D، گفت: ویتامینD برای جذب کلسیم و رسوب آن در استخوانها موردنیاز است، زیرا این ماده از تأثیر آفتاب بر بافتهای زیرپوستی به دست میآید، میزان مورداحتیاج رژیم غذایی بسته به موقعیت جغرافیایی فرد و مدتزمانی که در معرض آفتاب قرار میگیرد، متفاوت است.
به گفته این متخصص تغذیه، کمبود روی سبب اختلال در رشد، کماشتهایی و کاهش حس چشایی میشود که بهترین منابع روی، گوشت و غذاهای دریایی هستند.
وی ید را دیگی دیگر از عناصر موردنیاز کودکان دانست و اظهار کرد: کمبودید موجب کندذهنی، کاهش آموزش پذیری و ضعف توانایی جسمی افراد میشود که این مشکل با مصرف نمک یددار در رژیم غذایی تا حدودی برطرف میشود.
افشار اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات تغذیهای دانش آموزان، کمبود فیبر و سبوس غلات و ... است. برای رفع این مشکل لازم است از سبزیها و میوهها در رژیم غذایی بیشتر استفاده شود. همچنین بچهها را به مصرف غلات سبوسدار(مثل نان سنگک و بربری) تشویق کرد.
وی با اشاره به اینکه بچهی صبحانه نخورده در ساعت ۹ الی ۱۰ صبح به میزان قابلتوجهی دچار افت قند خون میشود، بیان کرد: استعداد یادگیری این کودک بهویژه در درسهایی که به تفکر و اندیشه نیاز دارند کاهش مییابد، چنین دانشآموزی ممکن است دچار افت تحصیلی و بیزاری از مدرسه نیز بشود.
افشار با بیان اینکه سالهایی که کودک در مدرسهی ابتدایی میگذراند، ازنظر تغذیه دوره مهمی است، افزود: سالهایی که کودک در مدرسهی ابتدایی میگذراند، ازنظر تغذیه دوره مهمی است زیرا رشد کودک در این سنین ادامه دارد، اگرچه سرعت رشد او کمتر از سالهای اول زندگی است، ولی باید توجه داشت که هر مرحله از رشد، وابسته به مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی خاطرنشان کرد: اصولاً دانشآموزان به سه وعده غذایی اصلی و دو میان وعده در طول روز نیاز دارند و باید از تمامی گروههای غذایی شامل شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات، سبزیها، میوهجات و گروه نان و غلات مصرف کنند و تعادل و تنوع غذایی در این سنین مهم است.
به گزارش ایسنا، تغذیه باعث رشد و تکامل بچهها میشود و همچنین در سلامت آنها نقش بسیار مهمی دارد این مسئله در هنگام مدارس ممکن است دچار مشکلاتی شود که باید با دقت حل شوند چراکه در صورت بیتوجهی میتواند باعث بروز بیماریهای مختلفی در فرزند شما شود.
- ۹۵/۰۷/۱۲