واکنش عراقچی به ادعای آمریکاییها
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه بازگشت برنامه هستهای ایران به شرایط قبل از برجام نیز در دستور کار قرار دارد، گفت: این پروسه نیز قرار است بهسرعت صورت گیرد.
به گزارش تسنیم، سیدعباس عراقچی عصر امروز در نشست مطبوعاتی که در سالن امام رضا(ع) فرمانداری برگزار شد، در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران صداوسیما مبنی بر اینکه آیا ایران توانایی ایران مقابله با بدعهدیهای کشورهایی چون آمریکا را دارد یا نه اظهار داشت: برجام بهگونهای تنظیمشده است که اختیار برگشتپذیری در دست جمهوری اسلامی است.
وی بابیان اینکه ساختارهایی برای حل اختلافات احتمالی برجام پیشبینیشده است، افزود: جمهوری اسلامی ایران هرگاه تشخیص دهد که طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نیست، میتواند با تصمیم خود از برجام خارج شود.
عراقچی با تأکید بر اینکه بازگشت برنامه هستهای ایران به شرایط قبل از برجام نیز در دستور کار قرار دارد، تصریح کرد: این پروسه نیز قرار است بهسرعت صورت گیرد، زیرا بنابر مصوبه مجلس شورای اسلامی، ما موظف هستیم که کشور را به غنیسازی صنعتی در کوتاهترین زمان ممکن برسانیم، بنابراین برنامهریزیهای لازم در این زمینه صورت گرفته است.
وی بابیان اینکه ما هرگز نگران بدعهدیهای آمریکا و دیگر کشورها در مقابل ایران نیستیم، افزود: ما هرگاه احساس کنیم که منافع ما در برجام تأمین نمیشود، بهراحتی میتوانیم از برجام خارجشده و به برنامه خود برگردیم، زیرا طرفهای مقابل ایران باید برای خارج شدن از برجام باید ابتدا به کمیسیون مشترک و سپس به شورای حل اختلاف بروند و پروسهای طولانی را طی کنند، درحالیکه این محدودیت برای ایران وجود ندارد.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران خاطرنشان کرد: طرفهای مقابل ایران نیز میتوانند در تحریمهای یکجانبه خود رویکرد مشابه ایران را اتخاذ کنند، بنابراین بزرگترین ضامن در توافق برجام برای جمهوری اسلامی ایران خود جمهوری اسلامی است و هرگاه منافع تأمین نشود و طرفهای مقابل به تعهدات خود پایبند نباشد میتواند از برجام خارج شود.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا مبنی بر چگونگی ارزیابی ایشان درباره پیشبینی روابط آمریکا و روسیه، اظهار داشت: به نظر من ما هنوز در موقعیتی نیستیم که ارزیابی درستی از روابط آقای ترامپ با کشورهای دیگر داشته باشیم، زیرا آنچه در مطبوعات به آن پرداخته میشود در حد یک تحلیل سیاسی نیست.
عراقچی بابیان اینکه باید همچنان منتظر اتخاذ سیاستها از جانب رئیسجمهور جدید آمریکا بود، افزود: با توجه به سیاستهای اتخاذشده از سوی رئیسجمهور آمریکا میتوان به تحلیل سیاسی درستی در این زمینه دستیافت.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه العالم مبنی بر چگونگی ارزیابی ایشان درباره تأکیداتی که رئیسجمهور آمریکا در تماس تلفنی با پادشاه عربستان بر اجرای دقیق برجام داشتهاند، اظهار داشت: آنچه مشخص است این است که آقای ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا هر روز فاصله بیشتری از شعارهای تبلیغاتی خود میگیرد.
وی با بیان اینکه هنوز سیاست منسجمی از سوی آمریکا درباره برجام اتخاذ نشده است، افزود: بهتازگی ادعاهایی مطرحشده است، حرف آخر نیز بر اجرای سختگیرانه و موبهمو برجام تأکید داشته است، دراینباره باید گفت که ما در برجام چنین مفهومی نداریم، و آنچه در برجام وجود دارد اجرای توأم با حسن نیت برجام است.
عراقچی با تأکید بر اینکه اجرای برجام باید در فضای سازنده صورت گیرد، خاطرنشان کرد: در برجام کشورهای 1+5 متعهد شدند که برجام را با حسن نیت و در فضایی سازنده اجرا کنند، همچنین از هرگونه اقدامی که اجرای موفقیتآمیز برجام را خدشهدار میکند جلوگیری کنند، و اینها جزء تعهدات این کشورها در برابر ایران است.
وی خاطرنشان کرد: هرگونه اجرای برجام خارج از شکلی که بیان کردم صورت گیرد، ازنظر ما پذیرفته نیست.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه بعد اقتصادی برجام چه زمانی نمود پیدا میکند، گفت: نمودهای اقتصادی برجام کاملاً واضح و ملموس است، زیرا برجام باید تحریمهای نفتی را برمیداشت که این کار را انجام داده و پول درآمدهای نفتی را به اقتصاد کشور بازگردانده است.
وی بابیان اینکه برجام تحریم خرید هواپیما برای ایران را لغو کرده است، افزود: قراردادهای خرید هواپیما و ورود اولین هواپیما به کشور و نیز ورود باقی هواپیماها به کشور بر اساس جدول زمانی در سال آینده ازجمله نمودهای اقتصادی برجام است.
عراقچی با تأکید بر اینکه برجام تحریم کشتی را لغو کرده است، بیان کرد: قراردادی با شرکت کرهای بهمنظور خرید هفت کشتی جدید صورت گرفته و تحریم فروش سوخت برای هواپیماهای ایران نیز برداشتهشده است، همچنین تمامی کشتیها و نفتکشهای ایران از بیمه برخوردار شدند، زیرا تحریم بیمه کشتیها نیز توسط برجام لغو شده است.
وی خاطرنشان کرد: برجام تغییر پرچم کشتیها را برداشته است، همچنین درزمینهٔ تحریمهای بانکی نیز تا آنجا که در حیطه اختیاراتش بوده است، موفق بوده است، بنابراین اگر افرادی در جزئیات تحریمها ایرادی مشاهده میکنند، باید به دولت مراجعه کنند، زیرا جزئیات تحریمها در حیطه برجام نیست.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر علت مخالفت برخی مسئولان و نمایندگان مجلس به برجام، اظهار داشت: مخالفت برخی افراد با برجام، نشاندهنده سلامت سیاسی جامعه است، زیرا امکان ندارد همه افراد جامعه نسبت به موضوعی سیاستی مشابه داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه موافقت صددرصدی نشاندهنده ایرادی در مسئله است، افزود: یک جامعهی زنده بانشاط و چندصدایی حتماً در آن صداهای مختلف شنیده میشود، اما مسئله مهم این است که برآیند این صداهای مخالف و موافق تصویب شدن برجام در مجلس شورای اسلامی بود.
عراقچی خاطرنشان کرد: نظرات مختلف در مجلس مطرح شد که نهایتاً موجب به تصویب رسیدن برجام با اکثریت آراء موفق شد، و درنتیجه اجازه اجرایی شدن آن داده شد، بنابراین مجلس نظر مثبتی نسبت به برجام داشت و وجود مخالفتها نیز نشاندهنده این است که ایران کشوری مردمسالار است.
وی با تأکید بر اینکه برجام مورد تأیید مقام معظم رهبری قرارگرفته است، تصریح کرد: برجام پس از تصویب، به محضر رهبر انقلاب ارائه شد و ایشان نیز برجام را تأیید کردند، همچنین شروطی را برای قبل از اجرایی شدن برجام و بعد از اجرایی شدن آن مطرح کردند، که همه شروط در قبل از برجام اجرایی شده است.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با اشاره به اینکه به دنبال اجرایی شدن سایر شروط برجام هستیم، افزود: سعی ما بر این است تا تمامی شروط رهبری اجرا شود، چراکه همه مردم نظر مثبتی نسبت به برجام دارند.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر ارزیابی ایشان درباره رویکرد جدید سازمان ناتو در آزمایش موشکها، اظهار داشت: امنیت دفاعی در اولویت کشور قرار دارد و ما برای تأمین امینت کشور از هیچکس اجازه نمیگیریم.
عراقچی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران خلاف هیچ قطعنامهای عملنکرده است، افزود: موضوع امنیت همواره از اهمیت بالایی برخوردار است و در برخی قطعنامهها نیز به فعالیتهای موشکی ایران به شکلی که در حال حاضر در کشور صورت میگیرد منع نشده و تنها در زمینهٔ موشکهای بالستیکی که برای حملونقل سلاحهای هستهای طراحیشدهاند، محدودیتهایی وجود دارد.
- ۹۵/۱۱/۱۲