ریپورتر

طبقه بندی موضوعی
نویسندگان

فرهنگ: واقعیت یا تخیل؟

چهارشنبه, ۱۸ مرداد ۱۳۹۶، ۰۹:۱۲ ب.ظ

واقعیت این است که درباره فرهنگ، تعاریف، مفاهیم و معانی بسیار زیادی گفته شده است. در فرهنگ لغت، #فرهنگ را مترادف با علم، دانش، ادب، معرفت، تعلیم و تربیت و آثار علمی و ادبی یک قوم یا یک ملت دانسته اند. (فرهنگ عمید. ص ۹۱۰)
یونسکو سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی سازمان ملل متحد تعریف جامعی از فرهنگ دارد و آن را مشخص کننده ی خصوصیات یک جامعه یا انسان با ویژگی های روحی و رفتاری آن می داند. هنر، ادبیات، خصوصیات رفتار عمومی، ارزش های ملی، باورها و حقوق اساسی مورد قبول در هر جامعه، بخشی از فرهنگ است. در نهایت اینکه فرهنگ موجب موفقیت ها یا شکست ها برای جوامع بشری است و بر روی آینده هر جامعه و افراد آن، تاثیر بسزایی دارد.

 چرا با وجود اینکه انقلاب اسلامی که در معنا و ذات فرهنگی است، اما فرهنگ در جامعه ما از جایگاه لازم برخوردار نیست؟

امام_خمینی (ره) فرهنگ را زیربنای انقلاب تعریف می کرد و کلید سعادت و شقاوت یک ملت را به فرهنگ آن کشور و مسئولانش مرتبط می دانست. در کتاب آینده پژوهی انقلاب اسلامی؛ بیم ها و امیدها به تفصیل در این رابطه صحبت کرده ام. در اینجا اگر بخواهیم راهکار و علاج آسیب های حوزه فرهنگ و جامعه #ایران را بیان کنیم، عوامل و موضوعات زیر را باید مورد توجه قرار دهیم:

1️⃣ - مبنای اداره کشور باید بر اساس #عقلانیت و دانایی صورت گیرد و به معنای واقعی دوران شعارگرایی را خاتمه دهیم.

2️⃣ - فرهنگ به معنای عام کلمه در نظام برنامه ریزی و تخصیص اعتبارات کشور باید در صدر بنشیند و آن چیزی که امروز موجب تاسف است، رقم کمتر از ۷% در #بودجه کشور می باشد که سهم حوزه فرهنگ، هنر، ارتباطات و رسانه است. این یک فاجعه بزرگ است.

3️⃣-  موازی کاری، تداخل و ناهماهنگی در حوزه فرهنگ وجود دارد. بیش از ۷۰ نهاد، انجمن، وزارتخانه، سازمان و دستگاه های مختلف دارای ردیف بودجه هستند که خیلی از این مراکز واقعا ناکارآمد و بی خاصیت هستند و لزوم بازنگری در آنها به طور جدی ملموس و محسوس است.

4️⃣- وقتی بر سر فرهنگ کشور این مصایب را به بار می آوریم، معلوم است شاهد سیاسى شدن جریان های فرهنگی و گسترش مکاتب فکری مثل سکولاریسم، لیبرالیسم، کمونیسم، جهان‌گرایی، فرقه گرایی در میان نسل جوان و دانشجویان باشیم که هرکدام از آنها در تلاش هستند تا مکتب فکری خود را مطرح کنند و در این میان، جوانان هستند که درمیان بى هویتى، بى آرمانی و عدم جهان بینى روشن سرگردان می شوند و معلوم نیست چه نهاد یا مسئولى پاسخگوست؟

5️⃣ - مرکزیتی برای هماهنگی و فرماندهی کار نیاز است. عملا شورایعالی انقلاب فرهنگی نه تنها نتوانسته این موضوع را نمایندگی کند بلکه پوششى بر روى خیلى ازنارسایی ها شده است!

6️⃣-- ما دیالوگ و تضارب آرا در حوزه مسائل فرهنگی حقیقتا نداریم. مدارا و تساهل ما در این زمینه کم است و خصوصا صبر و تحمل مدیران پایین است در حالی که در این حوزه نیاز به جدال احسن و گفتگوی انتقادی داریم و تا انفتاح فضاى فرهنگى، سیاسى و اجتماعى در کشور صورت نگیرد، رابطه قدرت و دولت با مردم و بدنه اجتماعى، آمرانه و ازبالا به پایین و دستورى است. این یک معضل بزرگ و از ابرچالش هاى کشور است.

7️⃣-  بحث نظریه پردازی و تئوری سازی از یک سو و پذیرش عالمانه پیشرفت هاى علمى جهان و تعادل میان آنها یک وظیفه ضرورى دانشگاه و حوزه هاى علیمه است. با انکار غرب و دستاوردهاى آن که نمی شود به نیازهاى علمى و فناورى کشورى پاسخ داد. نهادهاى متولى (حوزه و دانشگاه) تاکنون در این زمینه به وظیفه خود به درستى عمل نکرده اند و این هم از بى سامانى فرهنگ در این سرزمین و انقلاب فرهنگى است؟!

  • درویش

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی