معمای جاسوس روس
«انگلیس رقابتهای جام جهانی را تحریم میکند و در آن شرکت نمیکند». همین یک خط خبر کافی بود تا دنیای فوتبال وارد تب و تاب تازهای شود؛ اینبار فیفا به این کشور هشداری نداده بود تا دوباره «ایتالیا» خودش را وسط بیندازد و بگوید ما به جای این کشور به جام جهانی میرویم بلکه خبر رسما از طرف یک مقام عالیرتبه بریتانیایی بازگو شد! این خبری بود که بوریس جانسون، وزیر امور خارجه انگلیس آن را مطرح کرد و باعث شد سروصدای زیادی به راه بیفتد. اما ماجرا از چه قرار است؟
به گزارش شرق، موضوعی که بوریس جانسون مطرح کرده، ارتباطی با دنیای ورزش ندارد بلکه موضوع به یک «جاسوسبازی» مرتبط میشود که در یکی، دو دهه گذشته روابط روسیه با انگلیس را شکراب کرد. مشخصا باید به فردی به نام سرگی اسکریپال اشاره کرد که روز یکشنبه در مرکز تجاری سالیسبری (جنوب انگلیس) بیهوش گوشهای افتاده بود و با انتقالش به بیمارستان مشخص شد که به او مواد سمی خوراندهاند. سرگی اسکریپال ٦٦ساله کلنل قدیمی روسیه است که برای بریتانیا نزدیک به یک دهه جاسوسی کرد و بعد هم به این کشور پناهنده شد.
حالا مسئولان بریتانیایی و در رأس آنها بوریس جانسون به روسها مشکوک هستند و میگویند مسمومکردن اسکریپال کار روسیه بوده است. جانسون هم به همین خاطر تهدید کرده اگر مشخص شود روسیه پشت این داستان است، تیم ملی کشورش حضور در جام جهانی ٢٠١٨ را که قرار است در روسیه برگزار شود، تحریم میکند. البته به غیر از سرگی، دختر ٣٣ساله او یعنی یولینا هم شرایط خوبی ندارد و ممکن است زندگی هر دو آنها به صورت جدی به خطر بیفتد. سرگی اسکریپال هم حالا در شرایطی ورد زبانها شده که تا همین یکشنبه کمتر کسی او را میشناخت؛ او در ارتش روسیه فردی شناختهشده بود و به درجه کلنلی ترفیع مقام گرفت.
در سال ١٩٩٩ وارد وزارت خارجه روسیه و بعد هم پروفسور آکادمی نظامی-دیپلماسی وزارت دفاع این کشور شد. پستهای عالیرتبهای که او مدام در ارتش روسیه میگرفت، انگلیسیها را واداشت تا با او به عنوان «جاسوس» به توافق برسند. انگلیس و سرگی سال ١٩٩٥ با هم توافق کردند. از آن تاریخ تا سال ٢٠٠٤ که سرگی دستگیر شد، مأموریتش این بود که هویت دهها نیروی مخفی ارتش روسیه را که در اروپا مشغول فعالیت بودند در اختیار انگلیس قرار دهد و در کنارش از روند آمادهسازی آنها برای تعلیمدیدن آموزشهای مبارزهای هم به انگلیسیها اطلاعات دهد. در عوض این اطلاعات، او هم صدهزار دلار میگرفت که به حساب بانکیاش در اسپانیا واریز میشد. سال ٢٠٠٤ او دستگیر شد و در دادگاه روسیه اتهاماتش را پذیرفت. برای او ١٣ سال زندان بریدند و عنوان کلنل هم از او پس گرفته شد. سال ٢٠١٠ در جریان بزرگترین معاوضه جاسوسها، سرگی اسکریپال به انگلیس تحویل داده شد و تا همین روز یکشنبه بدون اینکه کسی شناخت دقیقی از او داشته باشد، در این کشور مشغول زندگی بود. حالا بوریس جانسون معتقد است که مسمومکردن این جاسوس قدیمی کار روسهاست و یکی از جدیترین کارهایی که کشور خواهد کرد، منع تیم ملی انگلیس از جام جهانی خواهد بود. البته اظهارات جانسون خیلی سریع با واکنش بقیه سیاستمداران انگلیسی هم روبهرو شد؛ تابی پارکینز نماینده حزب کارگر انگلیس یکی از این افراد بود.
او در توییترش نوشت: «خب به نظر میرسد آقای بوریس جانسون یکتنه به این نتیجه رسیدهاند که مسمومشدن اسکریپال کار روسیه بوده و انگلیس نباید در جام جهانی ٢٠١٨ شرکت کند. فقط من نمیدانم این اظهارنظر از کجا میآید؛ آیا یک اظهارنظر شخصی است یا اینکه سیاسی و دولتی است؟». با بیشترشدن این انتقادات نسبت به اظهارنظرهای جانسون، وزارت امور خارجه انگلیس مجبور شد بیانیهای بدهد و در آن عنوان کند «منظور آقای جانسون عدم حضور مسئولان انگلیسی در جام جهانی است، نه تیم ملی این کشور». روز گذشته اما فدراسیون فوتبال انگلیس هم بیانیهای صادر کرد و توضیح وزارت امور خارجه را تأیید کرد: «پیرو اظهارات آقای بوریس جانسون به عرض میرسانیم در صورت اثبات ادعاهای مطرحشده فقط مسئولان سیاسی انگلیس از حضور در جام جهانی منع میشوند و این موضوع ارتباطی با حضور تیم ملی انگلیس در جام جهانی نخواهد داشت».
صحبتهای جانسون البته با اعتراض اهالی فوتبال انگلیس همراه شده است. گری نویل، اسطوره منچستریونایتد در توییتر در واکنش به جنجال فوتبالی وزیر خارجه انگلیس نوشت: جانسون یک احمق بیعرضه است. چرا باید فوتبال را با اینجور مسائل مخلوط کرد.
- ۹۶/۱۲/۱۷