نقش پنهان اسرائیل در تحریمهای ایران
چهارشنبه, ۲۳ آبان ۱۳۹۷، ۰۶:۳۳ ب.ظ
یوسی کوهن، رئیس دستگاه جاسوسی موساد، برای اینکه آمریکاییها را به عمل تحریک کند و ثابت کند که تحریمهایشان نتایج مطلوب را محقق میکنند، به آنها به طور هفتگی گزارشهای اطلاعاتی (درباره ایران) میدهد.
پس از خروج یکجانبه آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و بازگشت تحریمها بر ایران، اسرائیل تمرکزش را بر روی مسائل داخل ایران قرار داده و در این زمینه به طور هفتگی گزارشهای سری به آمریکاییها ارائه میکند.
به گزارش فرارو، قبل از اجرای تحریمها و حتی قبل از خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از برجام، اسرائیلیها به طور علنی برای نابودی این توافق تلاش کردند. آنها اقدامات متعددی، از نمایش اسناد ادعایی درباره برنامه سری هستهای گرفته تا کمک گرفتن از نقاشیها در سازمان ملل، استفاده کردند تا برجام را از بین ببرند. اکنون که آمریکا از این توافق خارج شده، اسرائیلیها به اقدامات پنهانی علیه ایران روی آوردهاند.
اسرائیل تا همین اواخر در دو جبهه اصلی علیه ایران در حال نبرد بود؛ جنگ داخلی سوریه و ممانعت از دستیابی حزب الله لبنان به موشکهای نقطهزن. بن کاسپیت، روزنامهنگار اسرائیلی، طی یادداشتی در وبگاه المانیتور، گفته اسرائیل در هر دو جبهه شکست خورده و در نتیجه تمرکزش را بر امور داخلی ایران قرار داده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دقیقا در روز اجرای تحریمها به کنست گفت: "امروز، یک روز تاریخی است. امروز روزی است که در آن ایالات متحده، تحت رهبری رئیسجمهور ترامپ، از زمان آغاز تلاش برای متوقف کردن تجاوز ایران، شدیدترین تحریمها را بر آن اعمال کرده است".
نتانیاهو با ادعای اینکه "ما همین الآن تاثیر این تحریمها را بر روی زمین مشاهده میکنیم"، از قطع ارتباط ایران با جامعه تبادلات بین المللی بین بانکی، سوئیفت، اظهار خرسندی کرد.
به گفته کاسپیت، اسرائیل تحولات درون ایران، بخصوص تلاشها برای زنده ماندن از تحریمها را به دقت رصد میکند. برخلاف دوره ریاستجمهور باراک اوباما، که در آن به هنگام اتخاذ تصمیمات مهم در قبال ایران اسرائیل اطلاعی نمییافت، دولت ترامپ همکاری نزدیکی با اسرائیل دارد. به عنوان نمونه، یوسی کوهن، رئیس دستگاه جاسوسی موساد، برای اینکه آمریکاییها را به عمل تحریک کند و ثابت کند که تحریمهایشان نتایج مطلوب را محقق میکنند، به آنها به طور هفتگی گزارشهای اطلاعاتی (درباره ایران) میدهد.
علاوه بر این، آژانسهای اطلاعاتی اسرائیل هم ارزیابیهای دیگری درباره تاثیر تحریمها انجام میدهند که نخستین سری از آنها، هفته آینده انجام خواهد شد. به گفته کاسپیت، علاوه بر دادههای حساس اطلاعاتی، کارشناسان نرخ تبادل ریال، سطح تورم، قیمت کالاهای اساسی و مقدار ناآرامی مدنی در ایران را بررسی خواهند کرد. به نظر میرسد که توجه حکومت اسرائیل به اوضاع اقتصادی ایران بیشتر از توجهش به اقتصاد خودش است.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، به المانیتور درباره تحریمها گفت: "در این هفته؛ ضربه سختی به آنها وارد شد".
نمونه دیگری وجود دارد که عمق تمرکز اسرائیل بر مسائل درونی ایران را نشان میدهد. مدتی پیش، لیبرمن گزارشی درباره سیستم بیمه درمانی ایران در شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ مشاهده کرد که او را غافلگیر کرد. لیبرمن این گزارش را اینگونه توصیف کرد: "یک گزارش ۱۲ دقیقهای بود درباره آنچه در سیستم بیمه درمانی آنجا در جریان است. آنها با یک بازنشسته گفتگو کردند که در کل عمرش معلم بوده (اما) الان نمیتواند برای دخترش دارو بخرد".
لیبرمن روسای دستگاههای اطلاعاتی، از جمله رئیس بخش پژوهش وزارت اطلاعات، را فراخواند و از آنها خواست گزارش مزبور را ببینند.
اما چرا اسرائیلیها این همه روی مسائل داخل ایران تمرکز کردهاند؟ به نوشته کاسپیت اسرائیل تلاشها برای مقابله با تثبیت نفوذ ایران در سوریه را کاملا کنار گذاشته است. در پشتپرده اسرائیل اذعان میکند که کارزار علیه استقرار ایران در سوریه دیگر قابل دوام نیست و دیگر نمیتواند مانع توسعه نفوذ ایران شود. علاوه بر این، دیگر نمیتواند جلوی تجهیز حزب الله لبنان به موشکهای نقطهزن را بگیرد. همه آنچه اسرائیل میتواند انجام دهد این است که جنگ سوریه را رها و بر جنگ با ایران تمرکز کند.