ریپورتر

طبقه بندی موضوعی
نویسندگان
وقتی تبلیغات زودتر از سرباز‌ها سرزمین‌ها را اشغال می‌کند...

کافیست کمی بررسی کنیم تا به سیلی از شبکه های خبری یا سینمایی - سرگرمی برون مرزی از قدرت های بزرگ دنیا برسیم که برای سرزمین هایی دور نسبت به کشور خود فعالیت می کنند آن هم با سرمایه هایی بسیار سنگین اما چرا؟

به راستی چرا شبکه های خبری دنیا برای منطقه هایی مانند آمریکای لاتین و خاورمیانه برنامه سازی می کنند. آیا دل شان برای آگاهی دادن به مردم این مناطق سوخته است یا جای دیگری نمی شناسند که بودجه خود را خرج کنند. چه رازی در پس این همه هزینه های کلان نهفته است؟

برای قدرت هایی که می خواهند سهم بیشتری از ظرفیت های جهان را به دست آورند رسانه های برون مرزی دقیقا همان کارکردی را دارد که سرمایه گذاری، شرکت های چند ملیتی و ارتش در ابعاد دیگر به کار گرفته می شوند. مناطقی در دنیا مانند غرب آسیا، آمریکای لاتین و قفقاز دارای منابع ارزشمند طبیعی است. چه آن که ابعاد ژئواستراتژیک غرب آسیا اهمیت دو چندان برای آن منطقه ایجاد کرده است پس طبیعی است که وقتی شرکت ها و ارتش های غربی در این مناطق فعال باشند، شبکه های چند ملیتی هم به آنها بپیوندند. 

به بیان دیگر هم در قالب شبکه خبری تحلیلی که طبعا خبر، تفسیر سیاسی – اقتصادی، میزگرد و مستند را پوشش می دهد و هم شبکه های سرگرمی که فیلم، سریال، موسیقی و ... را پخش می کنند شاهد رسانه های بسیاری در خاورمیانه، آسیای مرکزی، امریکای لاتین و افریقای زیر صحرا هستیم. به این جمله یوزف گوبلز وزیر تبلیغات هیتلر توجه کنیم؛ « تبلیغات ما باید زودتر از رسیدن سربازان مان سرزمین دشمن را تسخیر کنند»

شبکه های دویچه وله از آلمان، سی ان ان، ان بی سی، سی بی اس از آمریکا، بی بی سی از انگلیس، یورونیوز از اروپا با رهبری فرانسه، راشا تودی از روسیه، سی سی تی وی از چین و .... در مناطقی مانند غرب آسیا، آمریکای لاتین، آسیای مرکزی و افریقای زیر صحرا فعالیت می کنند آن هم دائمی و بدون وقفه. تقریبا همه شبکه های نامبرده به زبان های مطرح این مناطق شبکه ای مجزا دارند و نسخه های ( انگلیسی، عربی ، ترکی، اسپانیولی، پرتغالی و ... ) آنها با ساختاری یکسان برنامه هایی خاص همان مناطق را به صورت مجزا و نه تکراری تهیه و منتشر می کند. 

خوشبختانه ایران با داشتن شبکه هایی مانند پرس تی وی برای کل دنیا، هیسپان تی وی در امریکای لاتین، هوسا تی وی در قاره افریقا به ویژه منطقه هوسا، سحر برای کشورهای همسایه ایران، العالم و الکوثر برای جهان عرب از ظرفیت خوبی برای فعالیت برخوردار است. اما یک مشکل بزرگ همیشه بالای سر این شبکه ها قرار دارد که مسیر های لرزان انتشار امواج این شبکه هاست. 

برای انتقال تصاویر رسانه های دیداری کشورهای هر منطقه تنها چهار راه وجود دارد؛ تلویزیون های کابلی، ماهواره ای ، اینترنتی و پیام رسان ها. 

در امریکای لاتین اکثرقریب به اتفاق تلویزیون ها کابلی هستند که هر شبکه برای برقراری ارتباط با بینندگانش باید خدمات را از تعداد معدود شرکت های عرضه کننده خدمات کابلی خریداری کنند. در عین حال این شرکت ها بیشتر در مالکیت سرمایه دارانی است که خود را متعهد به همراهی با آمریکا و دولت هایی مانند سعودی می دانند. از این رو ممکن است برخی از آنها  از ارائه فروش خدمات خود به شبکه هایی مانند هیسپان تی وی خودداری کنند. 

در غرب آسیا هم مشکل مشابهی وجود دارد و آن شرکت های عرضه کننده خدمات ماهواره اند که تقریبا در خدمت همان کشورهای غربی و عربی اند.این شرکت ها بیشتر از آن که به فکر مردم خود باشند در خدمت افرادی مانند رابرت مورداک و بن سلمان هستند.حساب کردن روی چنین شرکت هایی برای انتقال امواج شبکه های ایران چندان مطمئن نیست چرا که یا ایران از این خدمات محروم است یا خدمات عرضه شده با قطع شدن همراه است. پس راهی نیست که بتوان به صورت ایمن و دائمی برای مردم این مناطق موج رسانه ای ایجاد کرد مگر دو راه بسیار محدود؛تلویزیون های اینترنتی و استفاده از فضای مجازی.

شبکه های اینترنتی مشکلات خاص خود را دارد که یکی از آنها دسترسی سخت نسبت به تلویزیون های کابلی و ماهواره ای است. فضای مجازی هم بیشتر در قالب استفاده از پیام رسان ها مانند، توئیتر و اینستاگرام معنا یافته است اما آن هم در اختیار همان شرکت هایی است که به راحتی می توانند اکانت های رسانه ای را مسدود کنند. قسمت خوب ماجرا این است که ساخت دوباره اکانت کار سختی نیست ولی به هر حال در مسیر فعالیت رسانه وقفه ایجاد می شود. 

پس در همه موارد راه ها برای فعالیت های رسانه های برون مرزی ایران با مشکلات ارتباطی مواجه است. چگونه می توان از این بن بست عبور کرد؟

داشتن مخاطب معیار ارزش یک رسانه

یک سوال می تواند به کشف حقیقت ماجرا کمک کند. اگر رسانه هایی مانند پرس تی وی و هیسپان تی وی نتوانسته بودند مورد توجه مردم کشورهای دیگر باشند به راستی چه نیازی بود این همه محدودیت در مسیر فعالیت یک رسانه ایجاد شود؟ 

حتی اگر رسانه ای همه حقایق دنیا را هم افشا کند و برای قدرتمندان عالم ناگوار باشد اما کسی آن را نگاه نکند قطعا هیچ خطری برای آمریکا نخواهد داشت که بخواهد آن را سانسور کند. 

ولی رسانه ای که توانسته باشد مخاطب خوبی جذب کند تا جایی که به آن اعتماد کنند، این بالاترین اعتبار برای یک رسانه و در اصل بزرگ ترین سرمایه اجتماعی در آن سوی مرزها محسوب می شود.بنابراین از نظر تولید محتوا مشکل چندانی نیست که غیرقابل حل باشد اما چگونگی داشتن ارتباط مستمر بدون مزاحمان مداخله گر است که فعالیت ها را به چالش می کشد.

چگونه این سرمایه را حفظ کنیم؟

شاید در خبرها و مسائل دیپلماتیک صحبت از قدرت موشکی یا فعالیت هسته ای به میان آید اما دقیقا همان اندازه که موشک در قدرت سخت برای دفاع از کشور ارزشمند است به همان میزان و شاید هم بیشتر قدرت نرم و در راس آن شبکه های برون مرزی می توانند موثر باشند.

پس به همان شکل که در مسیر صادرات نفت، آزمایش موشک های دفاعی، فعالیت صنعت هسته ای و ساخت ماهواره مشکل ایجاد می کنند در راه فعالیت شبکه های برون مرزی نیز مشکلاتی به مراتب سخت تر ایجاد شده و خواهد شد. همه این فعالیت ها برای ایجاد یک قدرت تاثیرگذار لازم است. بدون شک.

آنچه مسلم است آن که باید با تقویت سرمایه گذاری هدفمند، بهبود روزافزون کارایی و مهم تر از همه داشتن طریقی برای انتشار برنامه های شبکه هایی مانند پرس تی وی از این ابزار مهم در مسیر منافع ملی استفاده کرد. 

شاید خرید یک ماهواره اختصاصی برای شبکه های برون مرزی به ویژه برای پرس تی وی بتواند راهگشا باشد. قطعا هر قدرتی باید رسانه ای برای بیان نظراتش داشته باشد. ایران  این ابزار را دارد ولی باید آن را تقویت کند. 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی