ریپورتر

طبقه بندی موضوعی
نویسندگان
مناظره سیاسی-فرهنگی پس از سه ساعت بحث نامزدهای انتخابات پایان یافت. این مناظره برخلاف مناظره هفته گذشته تنش کمتری داشت.
 جمه بندی هاشمی طبا
هنر خوب زیستن مهارتی است که همه مردم ما باید داشته باشند. شهیدان هنر خوب زیستن و هنر خوب مردن را داشتند...مردم ایران باید ادامه دهنده و میراث خوار آن هنرمندان باشند. با هنر صادق و صریح و راست بودن آینده نیکویی داشته باشیم.
جمع بندی روحانی؛ انتقاد از سخنان میرسلیم
 گفته شد که ما به دنبال صداقت و بیان واقعیت هستیم، من از مردم شریف ایران می پرسم کاندیداهایی که در دو هفته اخیر مداوم از دولت انتقاد می کنند آیا دولت هیچ کار خوبی انجام نداده است؟ آیا طرح تحول سلامت برای مردم راحتی نیاورده است؟ خودکفایی گندم، گازوئیل و بنزین که به زودی اجرایی می شود، بهبود زندگی کشاورزان که گندم آنها به دو برابر قیمت جهانی خریداری می شود، گازرسانی به روستاها، افزایش صادرات غیر نفتی بر واردات که در 60 سال گذشته بی نظیر بود، اتمام فازهای پارس جنوبی و پالایشگاه خلیج فارس اتفاقات مثبتی نبود؟/ کمپرسورها اگر برجام نبود، به پارس جنوبی نمی رسید، لااقل به دقت بدانید و بعد بگویید


جمع بندی میرسلیم؛ حمله به دولت
اداره کشور ما میسر نخواهد شد مگر با مشارکت شما مردم و با انتخاب مدیران شایسته از میان خود شما. باید به اهل فرهنگ و هنر بها بدهیم که گاهی تحلیل‌های بسیار دقیقتری از ما دارند. دولت ما همچنان افتخار می کند که فروش یک و نیم میلیون بشکه نفت را به دو و نیم میلیون رسانده است. باید به نظارت عمومی و محترم شمردن تشکل‌های سیاسی و علمی بها دهیم. باید به موضوع صداقت اهتمام ورزیم.
پروژه پارس جنوبی هیچ ربطی به برجام ندارد و توسط خود ایرانیان انجام شده است. هشت درصد رشد اقتصاد کشور فقط شش درصدش حاصل از فروش نفت خام است. در دنیا دنبال صلح بوده و هستیم، هیچ گاه به دنبال تجاوز نبودیم اما در برابر تجاوز از خود دفاع کردیم.

جمع بندی قالیباف؛ پیشنهاد برای مناظره بعد
در دولت مردم بر این اعتقادیم که هوشمندی و شفافیت شکل بگیرد. پیشنهاد دارم به همه اعضا هفته آینده به مردم لیست اموالمان را اعلام کنیم.با هوشمندسازی سیستم‌ها و ایجاد شفافیت فساد از بین می‌رود و دست 4 درصدی‌ها از بیت‌المال کوتاه می‌شود.

جمع بندی رئیسی در مناظره دوم
نه بازگشت به گذشته و نه تحمل وضع موجود، بلکه تغییر به نفع مردم و گره‌گشایی از زندگی مردم مهم است. دولت مستقر دو راه دارد. بگوید کارهایی انجام‌ دادم و می‌خواهم تکمیل کنم. آیا به وعده‌ها عمل شده است؟ دوم، رقیب‌هراسی کند. در سخنان رقبای محترم، رقیب‌هراسی موج می‌زد که اخلاقی نیست. بدهی‌های دولت به نظام بانکی چند برابر شده؟ حتما دو برابر شده. هزینه نهاد ریاست جمهوری چقدر شده است؟


جمع بندی جهانگیری در دومین مناظره
دو مطلب را در مناظره قبل، آقای قالیباف درباره زباله و شورایاری خلاف گفتند. مقدار کمی از زباله تولید برق می شود و در مورد نقش دولت در انتخابات شورایاری ها هم خلاف گفتند... مردم عزیز ایران! حرف های همه را شنیدید آزمودنی ها را نمی توان دوباره آزمود. پروژه توسعه ایران را ناتمام نگذارید...بیماری های مزمن با مسکن دوا نمی شود.

سوال ششم؛ ابراهیم رئیسی
پرسش: برای ارتقاء شان و منزلت فرهنگیان و  بهبود سطح معیشتی آنان چه برنامه‌ای دارید؟
پاسخ: معلمی شغل انبیاست و حقیقتاً باید محترم و جایگاهشان در کشور حفظ شود. سخنرانی و شعار برای حفظ شان معلمان کافی نیست، اینها محترم هستند. معلمان باید به روزتر شوند. در دولت کار و کرامت مسئله فرهنگیان در اولویت کارها است. نمی‌شود در تصورات آموزش و پرورش در عدالت آموزشی و ... فرهنگیان را به حساب نیاوریم.

سوال پنجم؛ حسن روحانی
پرسش: با عنایت به ضرورت گسترش فرهنگساده‌زیستی در جامعه اگر رئیس‌جمهور شدید تا چه اندازه سطح زندگی کابینه شما در تراز اقشار جامعه خواهد بود؟

پاسخ: مسئله ساده زیستی را باید در مقام عمل با قوانین و مقررات و آیین‌نامه‌ها و نظارت تنظیم کنیم.یکی لباس ساده می‌پوشد و می‌گوید ساده‌زیست هستم اما در سال‌های گذشته دیدیم چه فضاهای بدی صورت گرفت. عده‌ای گفتند ما ساده زیست هستیم ولی کاری کردند که دو میلیارد دلار پول ما را آمریکایی‌ها ضبط کردند درحالی‌که ۱۰ ماه فرصت بود این اوراق منتقل شود و از دست مردم گرفته نشود. آن دو میلیارد چقدر می‌توانست به زندگی مردم کمک کند؟۳-۴ میلیارد دلار به عنوان دور زدن تحریم اموال مردم را غارت کردند و هنوز هم معلوم نیست دست چه کسی است؟ هنوز دستگاه قضایی باید به مردم جواب بدهد. ما باید شبکه‌ای را ایجاد کنیم که در این شبکه همه چیز شفاف باشد. همه چیز اگر شفاف شد اطمینان و اعتماد و ساده‌زیستی هم حاصل خواهد شد.

نامزد چهارم؛ مصطفی هاشمی طبا
سوال: برنامه های دولت شما برای کاهش آثار منفی و اخلاقی فضای مجازی چیست؟ 

پاسخ: فضای مجازی هم فرصت است هم تهدید است که الان بیشتر تهدید است. زیرا حرص و ولع در کاربران برای اطلاعات بیشتر هست. به هر حال دولت وظیفه دارد کنترل کند مثلا موبایل های کودکان را... و بدون هیچ پرده پوشی کانال های مشکل آفرین را کنترل کند و این هیچ تناقضی با آزادی ندارد و در مواردی که باعث انحراف می شود کنترل کند 

سوال سوم؛ مصطفی میرسلیم
سوال: سیاست و رویکرد شما در ایجاد همانگی میان قوا چیست و در صورت بروز اختلاف چقدر خود را ملتزم به قانون می دانید؟

 پاسخ: اهمیت قوه مجریه قابل قیاس با قوای دیگر نیست و باید خود اولین مجری قانون باشد، اگر ایرادی از سوی قوه مقننه گرفته شد باید سریعا اصلاح شد. در دولت های گذشته می دیدیم که مجلس ایرادات قانونی می گرفت اما به آن بی توجهی می شد. باید یک همکاری نزدیک میان قوای مجریه و قضائیه وجود داشته باشد، سر منشا اصلی جرایم در قوه مجریه است، اگر وزرا و رئیس جمهوری تدبیری برای تعیین جرایم مختلف و پیشگیری از جرایم داشته باشند دیگر شاهد این حجم از تخلفات نخواهیم بود. در مواردی که لازم باشد میان سه قوه تفاهم صورت بگیرد به دلیل اینکه محور اتحاد، مقام معظم رهبری است دچار مشکل نمی شویم.

سوال دوم؛ محمد باقر قالیباف
سوال: برنامه شما برای تقویت بعد پرورشی نظام آموزشی کشور چیست؟

پاسخ: برای اجرای هر برنامه ای، قبل از هر چیز مهم آن است که ما چه باور و تفکری داریم و چه رویکردی خواهیم داشت؟ امروز صحبت ها نشان می دهد دو تفکر وجود دارد، یک تفکر این است که می گوید نداریم، نمی توانیم و نمی شود و از این رو به دنبال سرمایه خارجی هستند.
 
این تفکری است که باعث شده نتوانیم از منابع استفاده کنیم، یعنی نمی شود و نمی توانیم. ما به حرف و شعار بسنده کرده ایم، این چهار سال که گذشت دیگر برای شعار و حرف بس است. تفکر مقابل آن، دولت مردم است که معتقد است ما به اندازه کافی منابع مالی و انسانی داریم، روش های مناسب و خوب را با جوانان و تکنولوژی داریم. می گوییم می توانیم 5 میلیون شغل ایجاد کنیم، سامانه ملی یارانه را راه اندازی و  ارتباط خوبی بین دانشگاه و صنعت برقرار کنیم و می توانیم یارانه اقشار ضعیف را افزایش دهیم و رونق را به جامعه برگردانیم و مشکلات را دست به دست هم حل کنیم

رد ادعای میرسلیم درباره افزایش طلاق در دولت یازدهم
 روزبه کردونی، مدیرکل دفتر امور آسیب های اجتماعی وزارت رفاه  سخنان میرسلیم درباره افزایش طلاق را رد کرد.

در دوران دولت قبل شاخص طلاق به ازدواج در ٨‌سال متوالی روندی صعودی را طی کرده است، به‌طوری‌که از میزانی معادل ١١ مورد طلاق در هر ١٠٠ ازدواج ‌سال ١٣٨٤ با رشدی ٨٨‌درصدی به ٢٠ مورد طلاق در هر ١٠٠ ازدواج در‌ سال ١٣٩٢ افزایش یافت

درحالی‌که رشد شاخص طلاق به ازدواج در ‌سال ٩٢ نسبت به ‌سال ٩١، یازده ‌درصد بوده است، با کاهش معنادار میزان رشد در ‌سال ٩٤ نسبت به ‌سال ٩٣، شاهد رشد ٥‌درصدی این شاخص بوده‌ایم که بیانگر کنترل میزان این شاخص در کشور است.

سوال اول؛ اسحاق جهانگیری
سوال: برنامه دولت جنابعالی در استفاده از ظرفیت های فرهنگی، هنری و سینمایی کشور برای حفظ گفتمان انقلاب  و امام چیست؟
 پاسخ: فرهنگ ایرانی اسلامی سهم بسیار مهمی در اقتدار کشور دارد هم در مسائل بین المللی و هم داخلی. خوشبختانه هنرمندان گام های بلندی برداشتند...باید آزادی عمل بیشتری به هنرمندان بدهیم.به هیچ وجه از کسی پذیرفته نیست هنرمندی برای یک کنسرت همه مراحل قانونی را طی کند اما یک مقامی مانع شود.دولت خود را مقید می داند هنرمندان و نویسندگان بتوانند.  دانشگاه ها به عنوان پایگاه تولید و علم و فناوری باید از آزادی عمل و امنیت کامل برخوردار باشند.

آغاز بخش دوم مناظره
مدت 15 دقیقه تنفس نامزدها به پایان رسید. بخش دوم مناظره آغاز شد. در این بخش هر کدام از نامزدها با قرعه کشی به یک سوال پاسخ می دهند و در پایان نیز سه دقیقه فرصت جمع بندی دارند.

پایان بخش اول مناظره
بخش اول مناظره پایان یافت و بخش دوم مناظره پس از 15 دقیقه تنفس آغاز می شود.

سوالات میرسلیم از روحانی
چرا در دوران دولت شما شاهد رشد حقوق‌های نجومی هستیم؟ اینکه در دولت شما کاخ‌ها ساخته می‌شود سبک زندگی ایرانی-اسلامی است؟ آیا سبک زندگی ایرانی - اسلامی با اسراف سازگار است که دولت شما نمونه بدهمین اسراف است؟ آیا سبک زندگی ایرانی- اسلامی اصالت را در کار و اشتغال نمی‌داند؟ آیا نباید در سبک زندگی ایرانی اسلامی دنبال خودباوری باشیم؟

جمع بندی روحانی؛ ما وعده ندادیم ما عمل می کنیم
یک نکته را اشاره کنم راجع به کرسنت که گفتند ۱۴ میلیارد که همچین چیزی نیست. کرسنت در داوری است و هنوز به اتمام نرسیده. رقم‌ها هم این رقم‌هایی نیست که در شایعه‌هاگفته می‌شود. مسئله مهم این است که ما می‌خواهیم چه کار کنیم امروز؟ می‌خواهیم برگردیم به قبل از سال ۹۲ یا راهی که ملت ایران با همه زحمت و تلاش خود در این سه سال انجام داده ادامه داده و به اتمام برسانیم. ما الان وسط راه هستیم.
 
برنامه ۵ ساله نوشته شده، رفته در مجلس بحث شده و تصویب شده و اگر خوب تلاش کنیم می‌توانیم در ۵ سال آینده رشد ۸ درصدی داشته باشیم که خواسته مقام معظم رهبری نیز بوده است. آیا کسانی که رشد ۲۶ درصدی به مردم وعده می‌دهند شدنی است یا یک وعده تو خالی است؟ کجای دنیا توانسته ۲۶ درصد رشد اقتصادی داشته باشد که ما داشته باشیم؟ واقعیت‌ها را به مردم بگوییم.
 
موسیقی و هنر، ارکستر سمفونیک و ارکستر ملی که سال‌ها تعطیل کرده بودند را چه کسی احیا کرد؟ سینماها  و اهل هنر را کدام دولت بود که امیدوار کرد؟این راه امید را باید ادام دهیم و نباید بگذاریم بذر یأس پاشیده شود. وعده دادیم در کنار اجرای برجام هم سرمایه خارجی می‌آوریم، هم مدیریت لازم در فناوری کسب می‌کنیم.
 
نمونه‌اش یک اتومبیل با فرانسوی‌ها با هم می‌سازیم که من چند روز پیش برای رونمیی‌اش رفتم؛ چند ماه پیش در بازار فرانسه آمده و برای این کار ۲۷۰ میلیون دلار سرمایه خارجی آمده است. و به مرور دصد ما افزایش می‌یابد. ما وعده ندادیم به مردم، ما عمل می‌کنیم و می‌آییم به مردم گزارش دهیم.مردم عزیز! امروز دو راه در پیش دارید یا شعار و وعده و یا عمل و اجرا؛ یا یک دولت و مدیریت عامرانه یا یک دولت مردم‌سالار.

سوالات میرسلیم از روحانی
چرا در دوران دولت شما شاهد رشد حقوق‌های نجومی هستیم؟ اینکه در دولت شما کاخ‌ها ساخته می‌شود سبک زندگی ایرانی-اسلامی است؟ آیا سبک زندگی ایرانی - اسلامی با اسراف سازگار است که دولت شما نمونه بدهمین اسراف است؟ آیا سبک زندگی ایرانی- اسلامی اصالت را در کار و اشتغال نمی‌داند؟ آیا نباید در سبک زندگی ایرانی اسلامی دنبال خودباوری باشیم؟

تمجید قالیباف از فعالیت فرهنگی شهرداری
باید به مردم اعتماد کرد. اولین تکریم اهالی فرهنگ، واگذاری امور فرهنگ به خودشان است. اگر نام می‌بریم ابزاری از یک شخصیت در حوزه موسیقی خوب نیست. خانه موسیقی را در شهر تهران همه مجموعه را ده‌ها میلیارد کمک شد. امروز اقتصاد سینما را در شهر تهران دنبال کردیم. ده‌ها سالن تئاتر و چندین هزار صندلی سینما ایجاد شد. 12 سال توفیق خدمت به اهالی هنر را داریم. چرا مردم را می‌ترسانیم؟ اگر کسی قدر صلح را بداند، بنده و امثال بنده‌ایم. بهترین یارانمان را در جنگ از دست دادیم. برادرمان را از دست دادیم. می‌دانیم که اگر قدرت نداشته باشیم ما را زیر پا له می‌کنند. وعده‌ای می‌دهم انجام می‌دهم. اگر شما نتوانستید عمل کنید به دیگران نسبت ندهید

سخنان ابراهیم رئیسی درباره سبک زندگی
مصرف منابع حداکثری، تولید سودآور و گسست‌های اجتماعی از ویژگی‌های زندگی غربی است. در زندگی اسلامی عمران و آبادی طبیعت، مصرف بهینه منابع، وحدت، ایثار و ... است. اگر دولتی انقلابی تشکیل نشود این ارزش‌ها محقق نمی‌شود. آیا وعده‌هایی که دولت داد عمل شد یا نه؟ من کرمانشاه و کردستان رفتم. مردم اشک می‌ریختند. محرمانگی در دولت ما نخواهد بود.

واکنش جهانگیری به سخنان روحانی
جهانگیری درباره موضوع سبک زندگی اسلامی و ایرانی: سبک زندگی از موضوعات مهمی است که رهبری مطرح کرده‌اند و در دستور کار نهادهای فرهنگی قرار گرفته است. اما در حوزه اقتصاد هم مشکلاتی در این زمینه داریم. مثلا کشور ما در منطقه‌ای خشک قرار دارد ولی سرانه مصرف آب در کشور ما بالاست. تنوع قومی زیادی در کشور ما وجود دارد که این تهدید نیست، بلکه فرصت است. لر و بلوچ و عرب و آذری و فارس و دیگران در کنار هم هستند و هیچ قومی ایرانی‌تر از دیگری نیست. دولت معتقد است هر قومی باید زبان مادری خود را حفظ کند و این سیاست را درباره کردها و دیگران اجرا کرده است.

سخنان هاشمی طبا درباره سبک زندگی
ما سنت‌ها را با اسلام خلط کردیم. علمای دین باید سبک زندگی مناسب را تدوین کنند و آن را به مردم یاد دهند فقط به کار بردن واژه سبک زندگی اسلامی کفایت نمی‌کند. اگر واقعا می‌خواهیم به جایی برسیم صداقت و درستی باعث ایجاد سبک درست می‌شود. مردم باید درباره کرسنت و جریمه چهارده و نیم میلیون دلاری آن این را بدانند که ما به خاطر قرار داد کرسنت جریمه نشدیم بلکه به خاطر عدم اجرای آن در دولت احمدی نژاد جریمه شدیم.

وزارت علوم ادعاها در مناظره تلویزیونی را رد کرد
روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ به مسائل مطرح شده در مناظره عصر امروز داوطلبان دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اعلام کرد:
 
جمهوری اسلامی ایران از نظر رشد شتاب علمی هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت تولید علم در بین ۲۵ کشور برتر تولید کننده علم در جهان رتبه اول را داراست.
 
تعداد طرح های کلان ملی ۴۷ طرح بوده که از این تعداد ۳۵ طرح ساماندهی و مدیریت شده و ۲۲ طرح به تائید نهایی رسیده و ۱۳ طرح نیز در حال نهایی شدن است و تنها ۱۲ طرح به دلیل نداشتن متقاضی در بخش صنعت و و عدم تامین اعتبار و در نتیجه عدم توان پاسخگویی به نیازهای ملی در حال حاضر اجرایی نشده است.
 
شورای عالی عتف در این دولت چهار بار تشکیل جلسه داده وتمام جلسات کمیسیون های دائمی شورای عتف نیز در طی سه و نیم سال گذشته برگزار شده و از مهم ترین مصوبات این شورا می توان به اولویت گذاری طرح های تحقیقاتی، تصویب شرح تفصیلی وظایف شورای عتف، تصویب مناطق ویژه علم و فناوری، داوری طرح های کلان ملی و... اشاره کرد.


انتقاد روحانی از  قالیباف
فرهنگ و سبک زندگی بسیار مهم است و کارهای خوبی در این زمینه صورت گرفته. مردم امروز احساس آزادی بیشتری می‌کنند. ما باید بدانیم که چگونه می‌خواهیم با مردم رفتار کنیم، آیا می‌خواهیم مردم را در همه زمینه‌ها توانمند‌تر کنیم یا اینکه می‌خواهیم در زندگی مردم بیشتر مداخله کنیم. دیدیدم مردم صبح به فروشگاه می‌رفتند و نمی‌دانستند بعدازظهر قیمت‌ها چگونه می‌شود.
 
رئیس جمهور، رئیس جمهور همه مردم است. امام راحل فرمودند تقسیم‌بندی‌های بیخودی نکنیم. کپی‌کاری ناشیانه نکنیم. یک جایی در یک کشوری یک جنبش ۹۹ درصدی درست شد حالا بیایند چون سال ۹۶ است جنبش ۹۶ درصدی راه بیاندازند؟ دیدیم آمدند چگونه شهرهای زیرزمینی را نشان دادند تا برجام را بر هم بزنند.
 
روی موشک شعار نوشتند تا برجام را بر هم بزنند.از همه این مسائل ملت ما عبور کرد به خاطر اینکه اخلاق و اسلام را اکثریت جامعه از روز اول انتخاب کردند.

نامزد ششم؛ حسن روحانی
سوال: وجه تمایز سبک زندگی ایرانی - اسلامی با غربی چیست؟ شما چه برنامه ای برای ارتقای سبک زندگی ایرانی - اسلامی و تحکیم خانواده دارید؟

وزارت خارجه ادعای رئیسی را تکذیب کرد
وزارت خارجه به سخنان ابراهیم رئیسی در مناظره های انتخاباتی درابهر لغو تحریم ها واکنش نشان داد.
 
در این بیانیه آمده است: کلیه تحریم هایی که بر اساس برجام باید برداشته می شدند همگی لغو و متوقف شده اند. برخی موانع و مشکلاتی که در حوزه بانکی هنوز وجود دارند ناشی از تحریم ها و مشکلاتی هستند که در خارج از برجام قرار دارند.

کلیه درآمدهای نفتی و منابع مالی کشور که در اثر تحریم های هسته ای مسدود شده بودند،آزاد شده و در دسترس بانک مرکزی قرار دارند. درآمدهای حاصل از فروش نفت به صورت کامل در اختیار کشور است و به نحو مقتضی از آن استفاده می شود. 

پاسخ جهانگیری به وعده های نامزدها
قدرت ایران در فرهنگ این کشور است. چرخ فرهنگ با دستورو به صورت چکشی به راه نمی افتد. اداره فرهنگ باید به دست مردم باشد چرا که بزرگترین سرمایه کشور هستند. مردم هر وقت به صحنه آمدند مشکل کشور را حل کردند.

یادتان است مشکل اقتصادی کشور چقدر بود، دارو گیر نمی آمد، شیر خشک پیدا نمی شد، سیلوهای گندم خالی بود. یادتان می آید مردم شب ها در بانک ها می خوابیدند تا صبح چند سکه بتوانند بخرند. مردم به صحنه آمدند و تهدید ها را از سر کشور بردید.
 
خاتمی با گفت وگوی تمدن هایش به سیاست و اقتصاد کشور روح داد و ایران را در جهان درخشاند. قطبی کردن جعلی جامعه و به جان هم انداختن مردم می دانم چه بلایی سر این کشور می آورد. به کشورهای اطراف نگاه کنید، سوریه، افغانستان ، عراق و ...

وعده های توخالی به کشور ضربه می زند و دیدید که رئیس مجلس در این خصوص پاسخ داد. امروز دو روش وجود دارد، یک طرف جریانی که سعی دارد با ماجرا جویی ، بگم بگم های دروغی، خط کشی ها دروغی، ناتجربگی های خود را در سیاست خارجی پنهان کند. فرار به جلو جواب گو نیست، به گذشته برگردیم و سوابق را بررسی کنیم می بینیم.

در همین بیلبوردهای تهران، چه تهمت هایی که به ظریف و همکارانش زده نشد اما امروز با برجام عکس یادگاری می گیرند. ما اثار منفی ان اقدامات را دیدیم که فرار نخبگان از جمله آنها بوده است. ماتوانستیم ماشین اقتصاد را از دره بیرون بیاوریم و نجات دهیم اما هنوز نتوانسته ایم به سرعت خود برسانیم.

ما باید از همه ظرفیت ها و زنان، مردان، بازنشستگان و همه نیروها و سرمایه های انقلاب استفاده کنیم. ما پیگیر آرمان های رهبرمان که آرمان های امام راحل است، هستیم.ما می توانیم بزرگترین مشکلات کشور را حل کنیم، من جهادگر هستم، رهبر انقلاب در جلسات اخیر که سران سه قوه بودند، رهبری فرمودند این اقای جهانگیری اصلاح طلب است و از روز اول ایشان را به صداقت می شناسم.

ما می توانیم با تفاهم و گفت وگوی ملی همه مسائل پیچیده کشور را حل کنیم، روش من برای حل بحران، اعتماد سازی بین بزرگان نظام و استفاده از توان همه است.

پاسخ هاشمی طبا به سخنان جهانگیری
هاشمی‌طبا در پاسخ به جهانگیری: خوشحالیم با تدبیر مقام معظم رهبری و با خون شهدای دفاع مقدس و مدافع حرم امنیت ملی ما از لحاظ مرزی حفظ شده است. گداصفت خواندن مردم،‌ توزیع پول بین آنها و با پیوند دادن شخصیت وجودی آنها به خون شهدا کاری پیش نمی‌رود. پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده 10 میلیون مهاجر به شهرهای بزرگ بروند. حرف‌هایی مثل اینکه یک دختر 16 ساله در دیگی در زیرزمین خانه‌اشان انرژی هسته‌ای تولید می‌کند شایسته ملت ما نیست و این رفتارها به نسل جوان صدمه می‌زند.

پاسخ روحانی به ادعای قالیباف
روحانی درباره مسأله توسعه قدرت دفاعی و امنیت ملی ایران: قدرت یک کشور از مؤلفه‌های مختلف تشکیل می‌شود و باید ببینیم قدرت ما از چند سال قبل بیشتر است یا کمتر. امروز ما در شرایطی هستیم که ایران به عنوان یک قدرت بزرگ در منطقه از دید همه جهانیان مطرح است.
 
امروز درباره مهمترین معضل منطقه یعنی مسأله سوریه دارد مذاکره می‌شود و ایران و روسیه و ترکیه بار اصلی را بر دوش دارند. چه زمانی ایران چنین نقش تاثیرگذاری داشته است؟این ادعا مطرح می‌شود که وضع جوانان ما در دولت گذشته بهتر بود. پس چرا اشتغال تقریباً صفر بود؟ چرا برای جوانان ما در زمینه شرکت‌های دانش‌بنیان هیچ اقدامی نشد؟ امروز 300 هزار شرکت‌های دانش‌بنیان فعال شده است. 100 هزار شغل در دو سال گذشته در زمینه شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد شده است.

پاسخ میرسلیم به جهانگیری
اقتدار ما مستلزم تجهیزات، اطلاعات و برتری علمی است.  در صحنه نوآوری و رشد فناوری می‌خواهیم چه کنیم. اگر امروز می‌بینید در زمینه فناوری موشکی حرفی برای گفتن داریم به پشتوانه سی سال کار تبلیغاتی است که در کشور انجام شده است. دولت شما اعتبار تحقیقاتی را به زیر نیم درصد رساند و فرصت‌های مهمی را از دست داد.


انتقاد قالیباف از جهانگیری
دیپلماسی قدرت بسیار نکته مهم و اساسی است. اگر نبود دیپلماسی قدرت، اگر نبود رشد علمی، اگر نبود شهدای مدافع حرم، اگر نبود شهدای دفاع مقدس هرگز امکان برقراری دیپلماسی مذاکره نبود. باید با مردم با صداقت بیشتری سخن بگوییم.
 
آقای جهانگیری شما طوری صحبت می‌کنید که یک عده‌ای هستند که فقط آنها هستند و بقیه یا تند هستند یا تندخو یا بلد نیستند و اگر دوباره به کار بیایند شما را دوباره به ته دره می‌برند. منتقد جدی دولت نهم و دهم هستم اما ویژگی دولت نهم و دهم اعتماد به جوانان بود. جوان‌هایی را آورد که توانستند کار بزرگی را در رشد علمی انجام دهند. روندی که در دولت شما هست، دنبال تجارت خودشان هستند. فرصت را به نسل جدید بدهید، مطمئنا بهتر از شما اداره می‌کنند.

پاسخ رئیسی به سخنان جهانگیری
مهمترین مولفه امنیت ملی مردم در صحنه هستند، مردمی که پای انقلاب، کشورشان و منافع کشورشان هستند و توانستند اثبات کنند که مهمترین مولفه امنیت ملی در کشور هستند. اگر ما از نیروهای مسلح نام می‌بریم، اگر از بسیج و مدافع حرم نام می‌بریم اینها در حوزه امنیت هستند و باید به آنها توجه کنیم. امنیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کنار آن امنیت‌ها می‌تواند جامعه را امن کند.
 
اگر به مشکلات اجتماعی توجه شود، فقر و بیکاری نبود، دانشجویان مدرک به دست که آماده به کار هستند اینها می‌تواند زمینه بحران و مشکلات امنیتی در کشور باشند؟ مهمترین مولفه امنیت مردم عزیزمان هستند که باید در یک بسته و پکیج در امنیت دیده شوند.

پاسخ جهانگیری به سوال
یکی از مهمترین مهارت های رئیس جمهوری این است که چم و خم سیاست ورزی به طور کامل آگاه باشد، لازمه آن داشتن صداقت و تجربه عملی است.  من اصلاح طلبم و در دولت و مجلس بوده ام، دغدغه ام همیشه توسعه ایران بوده است و معتقدم با قدرت فرهنگی ایران باید قدرت اول منطقه می بودیم، چرا نیستیم؟ ماشین اقتصاد کشور از ته دره بیرون آمده است، فرهنگ غنی ما دشمنان ویران گر را هم می تواند اصلاح کند اما از این قدرت به درستی استفاده نکردیم.
 
ناپختگی و بی تجربگی باعث شد این مسئله به درستی پیش نرود، باید فرهنگ غنی صلح طلب و مدارای ایرانی را به دنیا نشان دهیم. اگر این اتفاق نیفتد در داخل هم به جای یکدیگر می افتیم، به عنوان یک ایرانی مسلمان و انقلابی به فرهنگ خودمان افتخار می کنم، باید جلوی ماجراجویی دوباره را گرفت، جایگاه رئیس جمهوری محل کارآموزی سیاستمداران تازه کار نیست. مردم ایران هوشیار باشید که می خواهید فردای فرزندان شما چگونه باشدیک لحظه رای می دهیم و آینده کشور شما رقم می خورد.

نامزد پنجم؛ اسحاق جهانگیری
سوال: کشور عزیز ما ایران، امن ترین و قدرتمندترین کشور منتطقه است، برنامه دولت شما برای استمرار و تقویت این قدرت چیست؟


انتقاد هاشمی طبا از زالوصفت خطاب کردن سرمایه داران
ما می‌توانیم ارتباطات خودمان را با همسایگانمان انجام دهیم و به جای تضاد با همسایگان، به تفاهم برسیم و فصل مشترک ایجاد کنیم. دفاع از آنچه که داریم مانند مخازن گاز که امروز ما برداشتمان با قطر به حد تساوی رسیده یا مخازن مشترکی که با عراق داریم. یادمان باشد اگر همه چیز را بخواهیم دفعتاً واحدتاً حل کنیم یک چراغ علاءالدین جادو می‌خواهیم.
 
همه شعارهایی که برخی از دوستان بر حل همه مسائل موجود در کشور با یک جرقه و یک شجاعت می‌دهند، بی‌نظیر است، در صورتی که اعتباراتی که مجلس تصویب می‌کند، ‌کفاف امروز دولت را نمی‌دهد. اگر ما ادعا داشته باشیم که همه اینکارها را با سرپنجه قدرت معجزهآسای خودمان می‌توانیم حل کنیم، طبیعتاً اشتباه می‌کنیم. ما نباید بگوییم زالوصفت یا سرمایه‌دار زالو صفت. اعتراف می‌کنم که ظرفیت پذیرش سرمایه‌گذار خارجی در ادارات ما نیست.نیروهای بسیار خوبی داریم، اما احتیاج به تضمینی برای آینده دارند.

واکنش قالیباف به سخنان هاشمی طبا
اولویت را به دیپلماسی اقتصادی می‌دهم. اگر دولت یازدهم می‌گوید در دیپلماسی مذاکره موفق بودم، دلیلش اقتدار سابق ما در دیپلماسی قدرت بوده است. ما در دولت خود وزارت امور خارجه و تجارت بین‌الملل خواهیم داشت. کشور ما از ابتدا رویکرد وارداتی داشته. باید به صادرات تغییر دهیم و همه مراکز سیاست خارجی ما نماینده فروش کالای ایرانی باشند.

سوالات میرسلیم از هاشمی طبا
آقای هاشمی نفرمودید از حق این شهدایی که ما در مبارزه با این جاهلان تکفیری دادیم، چگونه دفاع می‌کنید؟ جبران این ضعف دولت یازدهم در مذاکره سیاسی با کشور افغانستان و گرفتن حق ما از رود هیرمن چه می‌شود؟ چگونه می‌خواهید با قطری‌ها مذاکره کنید چون مخزن مشترک گازی ندارید و با هم مسابقه می‌دهیم در به تاراج گذاشتن منافع. ماموران ترکیه ایرانی‌ها را کتک می‌زنند. چگونه می‌خواهید با تفلیسی‌ها که زنان ایرانی را عریان می‌کنند مقابله کنید؟

واکنش روحانی به انتقادات از دولت در دیپلماسی
بسیار مهم است که ما بتوانیم از قدرت دیپلماسی هم برای امنیت خودمان و ثبات منطقه استفاده کنیم و هم قدرت خود را از لحاظ سیاسی و اقتصادی بالا ببریم. در این دولت از روز اول از اهرم سیاست خارجی استفاده شد. سال‌ها بود که این اهرم کنار گذاشته شده بود و به خوبی از این اهرم بهره‌برداری نمی‌شد. در این مذاکرات هسته‌ای توانستیم حق خودمان را به کرسی بنشانیم. همه می‌گفتند بر فرض روزی توافق هسته‌ای به ثمر برسد، پی‌ام‌دی را می‌خواهید چه کار کنید؟ چون ما در آن متهم شده‌ایم. ما این مسئله را حل کردیم. آژانس اعلام کرد همه مسائل گذشته با ایران بسته شده. با همین قدرت دیپلماسی امروز برای سوریه مذاکره می‌کنیم. اگر ما می‌خواهیم از مسائل منطقه درست استفاده کنیم باید بتوانیم در میز مذاکره حل کنیم. من مسئولیت‌هایی در دفاع مقدس داشتم و در مذاکرات سیاسی حضور داشتم. دفاع مقدس ما تمام شد، آیا همه حقوق ما استیفاء شد؟ خب دیپلمات‌های ما باید این را حل کنند.


انتقاد رئیسی از دیپلماسی اقتصادی دولت
اولویت امروز کشور مسئله اقتصادی است و باید دیپلماسی اقتصادی را در جهان دنبال کنیم. باید بازار صادرات را برای تولیدات کشور فراهم کنیم. سهم ما در تجارت با عراق چقدر است؟ سهم ترکیه در تجارت با عراق چقدر است؟ ما با همسایگانمان باید روابط بسیار خوبی داشته باشیم.شأن جمهوری اسلامی در سراسر عالم، حفظ حرمت هر شهروند ایرانی است. پاسپورت ایرانی، هویت ایرانی است و باید حرمت آن حفظ شود.

تاکید جهانگیری بر دبپلماسی عمومی
در سیاست خارجی نیازمند استفاده از همه ظرفیت های کشور هستیم. در کناردیپلماسی رسمی کشور باید به دیپلماسی عمومی هم توجه کنیم. هنرمندان ما باید در صحنه بین المللی بدرخشند. فرهادی یک فرد است در اسکار جایزه می گیرد... با همه محدودیت ها می تواند فیلم بسازد. توریسم و گردشگری یکی از بهترین عرصه های دیپلماسی عمومی است. قدرت نرم جمهوری اسلامی را باید به همراه قدرت سخت آن ارتقا دهیم.

پاسخ هاشمی طبا به سوال
 طبیعی است که نگهداری شان جمهوری اسلامی در همه دنیا از یک سو و ارتباطات حسنه و تعامل فی مایبن دولت جمهوری اسلامی با دولت های دیگری که به رسمیت شناخته شده اند، در تمام زمینه ها مورد نظر است. البته این موضوع به عملکرد و نگاه دولت های مقابل بستگی دارد. ما همسایگانی داریم که با حفظ عزت و اقتدار خودمان باید با آنها در تعامل باشیم، فرهنگ ارتباطی بر اساس آنچه در اسلام گفته شده باید وجود داشته باشد.
 
 طبیعی است که همواری در مقابل عناصری که از صهیونیست ها و استکبار جهانی دستور می گیرند استقامت داشته باشیم، اگر اخلاق خوش داریم، استقامت هم داریم. درباره تهدیدات کشورهای منطقه، در درجه اول خود مردم این کشورها باید با این تهدیدات مبارزه کنند. باید با یک استراتژی مورد تائید نظام تصمیم گیری کنیم و نیروهای دفاعی خود و عناصر فرهنگی کشورهای دیگر را تقویت کنیم.

پاسخ جهانگیری به رئیسی
جهانگیری در پاسخ به اظهارات رییسی درباره «برجام»:
فکر می‌کنم مردم در جریانند که وقتی دولت یازدهم آمد وضع کشور چه بود. مردم برای تهیه دارو و شیرخشک نوزادان چه می‌کردند. این دولت در همه زمینه‌ها موفق بود، گرچه نواقص را قبول دارم.

یکی از موفقیت‌ها در تاریخ ایران، برجام بوده است. ما حق هسته‌ای را به ثبت رساندیم، ایران‌هراسی را به ایران‌دوستی تبدیل کردیم. اگر برجام نبود صادرات نفت ما متوقف می‌شد. امروز با افتخار می‌گوییم کشور در حال توسعه است.

ده‌ها میلیارد دلار پول مسدودشده ایران بازگشت. البته به بدعهدی آمریکایی‌ها هم معتقدیم
 
دفاع دوباره هاشمی طبا از دولت
مصطفی هاشمی طبا در این مناظره باز هم از دولت دفاع کرد. اینار موضوع برجام. هاشمی طبا گفت:
 
ساختمان پلاسکو در ۳ ساعت فروریخت و در ۲۰ روز آواربرداری شد. بعضی‌ها سر خودشان را زیر برف بردند و گفتند تحریم بر ما اثر ندارد و از همان کشورها که ما را تحریم کرده بودند کالاهای خود را از مبادی دیگری خریداری کردند. ۵۰ درصد از خودروهای شرکت‌های سوپر لوکس آلمانی وارد این مملکت شد. ممکن است برجام مشکلاتی داشته باشد که یقیناً در هر معاهده‌ای مشکلاتی هست. اگر ما در دوره تحریم استقامت داشتیم همانطور که در دوره جنگ دولت آن موقع با سهمیه‌بندی کالاها، با کنترل قیمت کالاها، با کنترل ارز، با ۵۰۰ هزار بشکه فروش نفت و نفت ۷ دلار توانست مملکت را اداره کند، در زمان تحریم هم چنین می‌کردید.


پاسخ روحانی به انتقاد رئیسی و قالیباف
افرادی که امروز کاندیدا هستند خیلی صریح به مردم بگویند با برجام می خواهند چه کنند و با دنیا چه می خواهند بکنند.اگر برجام خوب است چرا این همه بیلبورد در خیابان های تهران گذاشتید و توهین کردید. چرا عده ای همپای صهیونیست ها با برجام مخالفت کردند؟

برجام اجرا شده و همه تحریم های هسته ای برداشته شده. اگر برجام نبود نفت صادراتی ما 200 هزار بشکه بود. وعده های شما هیچ کدام برنامه و حساب و کتاب ندارد. وقتی ترامپ آمد همه خوشحالی کردید که این برجام را پاره می کند.

آقای رئیسی در مساله هسته ای چه اطلاعاتی دارید که اظهار نظر می کنید. هیچ دانشمندی از ما بیکار نشده و اراک از هر روز بهتر در حال کار است.

واکنش میرسلیم به سخنان رئیسی
نفرمودید این برجام در جهان ندای مظلومیت ما را به گوش جهانیان رساند. مردم دنیا فهمیدند ما به دنبال استفاده صلح آمیز هسته ای بودیم.

خوب بود اشاره میکردید که براساس متنی که به توافق رسیده است بین ایران و 6 کشور دیگر. چطور می شود قبل از مذاکرات دانش هسته ای را داریم  و تحریم ها هم برقرار است. بعد از مذاکرات تحریم ها تشدید می شود  اما محرومیت برای دانش هسته ای برقرار می ماند. چطور می توانیم حقوقی که به لحاظ هسته ای داریم چطور می توان این حقوق را در چارچوب همین برجام و هیچ کدام از طرفین ما به تعهدات خودشان عمل نکرده اند به دست آورد. بسیاری از دانشمندان خودمان را از کار برکنار کردیم و تاسیساتمان را بتن ریخته ایم و هنوز مشکل بانکی ما هنوز برقرار است


قالیباف از 4درصدی ها گفت
برجام موجود یک سند مورد احترام همه دولت‌ها است و طرف مقابل هم مکلف به عهدش است. امروز در اجرای برجام چه کردیم؟در اجرای برجام آثارش برای مردم ما چه بوده؟ امروز وقتی از مردم عزیزمان سئوال می‌کنیم آیا روزی که برجام در دستور کار بود معنیش این بود که گشایشی در کار اقتصادی صورت بگیرد ولی در اذهان مردم این است که این اتفاق به درستی نیفتاده است چون اشکالات ما در سیستم اداره اجرایی دولت است. این دولت با روش کاری که دارد، با نگاهی که دارد، وقتی که بانک‌های ما سر تا پا زد و بند است باید هم اینطور شود. هم باید حقمان را از برجام بگیریم هم حقمان را از چهار درصدی‌ها بگیریم.

پاسخ رئیسی به سوال با انتقاد از دولت
برجام یک توافقی است که براساس مذاکرات و براساس آنچه دولت در فرایندی که طی شده با همه اشکالاتی که این قرارداد دارد، تاکید می‌کنم با همه اشکالاتی که دارد، از رسانه‌های گروهی هم بارها مطرح شده ولی چون به عنوان یک سند ملی مورد توافق قرار گرفته طبیعتاً باید این تعهد از ناحیه ما و از ناحیه طرف‌های مقابل به رسمیت شناخته شود. آنچه در اصل این سند مورد اشکال است این است که در حین مذاکرات نکاتی مطرح شد. اینکه گفته شود از ناحیه دولت و جناب روحانی که خزانه خالی است یا اینکه ممکن است دشمن تمام تاسیسات ما را هدف قرار دهد، پیامی بسیار بد برای جمهوری اسلامی است. مانند اسیری که در نبرد بگوید من نیرو ندارم یا توانایی برای انجام این کار را ندارم.
 
متاسفانه در این سند ما در اجرا هم پیشگام شدیم هم به صورت تام اجرا کردیم. جمهوری اسلامی پیش پرداخت را کاملاً انجام داده و این سند به صورت چکی است که باید نقدش کرد. معتقدم با ضعف‌هایی که دولت در اجرای این قضیه نشان داد توانایی برای دریافت این مبلغ چک و نقد کردن این چک را به هیچ عنوان ندارد. این پیام‌ها همگی مسائلی است که برای ما مشکل ایجاد کرده. ما می‌خواهیم ببینیم در بعد از این سند چه اتفاقی افتاد؟ آقای روحانی قول دادند به محض اجرای آن تمام تحریم‌ها به صورت یکجا نه تعلیق با ۴ تاکید مؤکد برداشته می‌شود ولی هیچ اتفاقی برای مردم نیفتاد.

مصطفی میرسلیم در مناظره دوم به شدت به دولت انتقاد کرد. او در پاسخ به واکنش ها به سوال دوم گفت: 
آقای روحانی وقتی وزیر شما در مقابل یک خبرنگار قرار می‌گیرد و وسیله ضبط صوت آن را می‌گیرد این یعنی احترام به حقوق شهروندی؟

 اعتقاد ما این است که باید حلم در مقابل انتقاد اقلیت‌ها و ... فراموش نشود.  اصل هشتم قانون اساسی را چرا دولت اجرا نمی‌کند؟

 فقط شعار دادن کافی نیست؟اگر می‌خواهیم مردم اعتماد کنند نباید نعل وارونه بزنیم. مردم عملکردهای دولت را دیدند، نتایج را به تحمل سختی، معیشت، رنج، تبعیض و حق‌کشی و آثار را در باور تخلف‌ها و رشوه‌ها و زیرمیزی‌ها چشیده‌اند.  پذیرش انتقاد کار هرکسی نیست.
 
 قانون دسترسی به اطلاعات که آقای جهانگیری می‌فرمایید در دولت قبل تصویب شده، هنوز اجرا نشده و به صورت ضعیف اجرا شده است.

 دولت وظیفه اصلی و مهمش این است که اطلاعات لازم را در اختیار مردم قرار بدهد. بسیارند از مدیران شما در دولت حتی از وزرا که خودشان کاسبند و از اطلاعات به نفع خودشان استفاده می‌کنند.  چرا اجازه می‌دهید که مدیران شما و وزرای شما کاسب باشند؟ هرکس وارد دولت می‌شود باید سراپای وجدش را برای خدمت به مردم بدهد. کارمند شریف دولت وظیفه‌اش این است که اطلاعات را در اختیار مردم قرار بدهد.

نامزد سوم؛ ابراهیم رئیسی
سوال: چه راهکار موثری برای حفظ حقوق ملت ایران در موضوع هسته ای و رفع تحریم ها با توجه به توافق برجام خواهید داشت و چگونه می توانید با بد عهدی آمریکا مقابله کنید

قالیباف در واکنش به اظهارات روحانی درباره «تعامل با احزاب و میزان نقدپذیری دولت»:
به گونه‌ای صحبت نکنیم که گویی امروز انقلاب مانع حقوق شهروندی افراد است. همه اقوام و مذاهب از حقوق شهروندی برخوردارند.

بنده توفیق داشتم در نیروی انتظامی چند فرمانده در رده‌های بالا از اقوام عزیز کرد و اهل سنت در کردستان منصوب کردم.

امروز بیش از 13 درصد مدیران شهرداری بانوان و جوانانند. امروز دانشگاه‌های ما در دولت شما سیاسی نشدند.

مهم این است که اگر تمرکززدایی انجام دهیم و اختیار را به خود مردم بدهیم، خودشان برای کار خودشان تصمیم بگیرند.

واکنش رئیسی به سخنان میرسلیم
رییسی در واکنش به اظهارات میرسلیم درباره «تعامل با احزاب و میزان نقدپذیری دولت»: انتقاد، رمز تضمین سلامت فرد، جامعه و دولت‌هاست. آقای روحانی اوایل مسئولیت گفتن به خدا پناه می‌برم از بستن دهان مخالفان. تا 50 مورد نسبت ناروا به منتقدین دادند.

مگر باید به منتقد اهانت کرد؟ حق شهروندی عبارتست از اینکه مردم بتوانند انتقاد کنند. چرا دهان کسی را ببندیم و اجازه ندهیم کسی حرفش را بزند؟

حق شهروندی، رونمایی از یک سند نیست، حق معیشت، حق کار برای فارغ‌التحصیل بیکار و حق اظهارنظر کردن است. با خبرنگاری برخورد کرد یکی از وزرا.

این با ادعاهای ما نمی‌سازد. ما باید به 80 میلیون دارنده کارت ملی اجازه اظهارنظر بدهیم.


واکنش جهانگیری به سخنان میرسلیم
انتقاد یکی از نعمت‌های بزرگی است که خداوند به مسئولان می‌دهد و هرکس درِ انتقاد به روی دستگاه خودش را ببندد از یک نعمت بزرگ بی‌بهره می‌ماند. لذا همه مکلف به این هستیم از انتقاد سازنده استقبال کنیم. دولت یازدهم در این زمینه خیلی کارهای بزرگی انجام داده است. خانه احزاب که بسته شده بود احیا کردیم. به ۸ هزار سازمان مردم‌نهاد مجوز دادیم. از آزادی مطبوعات به طور کامل دفاع کردیم. به هر میزان که مجوز خواسته شد برای تاسیس مطبوعات، مجوز داده شد. از فضای مجازی با قدرت دفاع کردیم و جلوی تمام کسانی که می‌خواستند شبکه‌های اجتماعی را فیلتر کنند ایستادیم و هزینه‌اش را هم پرداخت کردیم. ما به عنوان دولت از هر نقدی استقبال کردیم ولی مشکلی که وجود دارد این است که بخشی از جامعه با دولتی که با رای مردم به سر کار آمده، مخالفند و در فضای مجازی و مطبوعات با تمام توان به تخریب دولت می‌پردازند.


دفاع هاشمی طبا از دولت روحانی
نده بدون آنکه کوچکترین وابستگی به دولت یازدهم داشته باشم و بعد از ۴ سال اولین بار جناب روحانی را در اینجا زیارت کردم و تقریباً هیچکدام از وزرا را در طول ۴ سال اخیر ملاقات نکردم، گواهی می‌دهم بزرگترین حجمه‌ها و تخریب‌ها علیه این دولت اتفاق افتاد. علت بی‌توجهی دولت به انتقادها بزرگ شدن هزینه‌های دولت و مشکلات بزرگ برای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها است. درآمد تصویبی مجلس معلوم است. اگر ما دولتمان را متناسب کنیم، هزینه‌ها را تعیین کنیم و مشخص کنیم چه اقداماتی می‌شود انجام داد آن دستورالعمل‌ها قابل اجراست.

انتقاد روحانی از حقوق نابرابر اقوام و گروه های سیاسی
ما اگر می‌خواهیم در مسائل سیاسی و اجتماعی به اهدافمان برسیم اول باید افراد مختلف را به رسمیت بشناسیم. در کشور برخی از افکار به رسمیت شناخته نمی‌شود و نمی‌گذاریم احزاب و گروه‌ها مساوی هم با امکانات هم به صورت عادلانه فعالیت کنند. چه کسانی هستند در همین انتخابات در فضای مجازی آزاد هستند و چه کسانی هر روز احضار می‌شوند؟ اینطور می‌خواهیم عدالت گستری کنیم؟ باید همه احزاب و گروه‌ها از حقوق مساوی برخوردار باشند. ما زمانی که یک فرماندار خانم از اهل سنت در جایی منصوب می‌کنیم از دو طرف مورد حمله قرار می‌گیریم که چرا یک خانم مدیر شده و چرا از اهل سنت مدیریت بالا را بدست آورده. حقوق شهروندی انشا نیست. حقوق شهروندی در دولت دوازدهم تبدیل به زنگ عمل می‌شود و حساب‌کشی می‌کنیم. ما یک ایران داریم و همه ایرانی‌ها از حقوق مساوی شهروندی باید برخوردار باشند.

پاسخ میرسلیم به سوال
 همه دولت های بعد از انقلاب، برای خدمت به کشور کوشش کردند و در حد توان و استعداد خود موفقیت هایی هم به دست آوردند.  نامزدهایی که امروز اینجا حضور دارند هم هر کدام در چارچوب مسئولیت های خود موفقیت هایی داشته اند. هیچ دولتی نمی تواند موفق شود مگر اینکه انتقاد اقلیت، احزاب، سازمان های مردم نهاد، تشکل های علمی، فرهنگی و هنری را بپذیرد. متاسفانه این انتقاد پذیری در دولت یازدهم بسیار کم وجود داشت، نمونه اش کلماتی مانند غیر انسان، تخریب گر، به جهنم، تندرو، عصر حجری، هوچی باز، بی شناسنامه، کم سواد بود که درباره منتقدان به کار بردند. با این شرایط منتقد دیگر جرات نمی کند جلو بیاید. باید فضا برای انتقاد مشفقانه فراهم شود.  بارها پیشنهادات خود را در حزب به صورت دلسوزانه مطرح کردیم، چرا از این دلسوزی ها و این پیشنهادات سازنده که از طرف احزاب، رسانه ها و تشکل های علمی مطرح می شود استفاده نمی شود؟ پیشنهادی از طرف دانشگاه امیرکبیر به دولت آقای خاتمی ارائه کردیم و این تنها موردی بود که پیشنهادی علمی از سوی دولت بررسی و تصویب شد. دولت نباید در انتقاد را ببندد زیرا به ضرر اوست و ملت را به قهقرا می برد، اگر مردم انتقاد نکنند یعنی سهم خود را در پیشرفت کشور به کار نبرده اند.

نامزد دوم؛ مصطفی میرسلیم با توجه به ضرورت حفظ وحدت ملی و انسجام اجتماعی چه تعاملاتی را با گروه هاو احزاب مخالف دولت خود قائل هستید؟
 مصطفی میرسلیم به عنوان دومین نامزد پشت تریبون قرار گرفت.
 
سوال: با توجه به ضرورت حفظ وحدت ملی و انسجام اجتماعی چه تعاملاتی را با گروه هاو احزاب مخالف دولت خود قائل هستید؟

انتقاد دوباره قالیباف به دولت و وزیر آوزش و پرورش
وقتی می گویم دولت 4 درصدی ها همین است. قاچاق کالا و ارز امروز بیشترین مشکل را ایجاد کرده اما وزیر آموزش و پرورش ما لباس بچه از ایتالیا می آورد اما درد اینجاست که دختر وزیر بیکار و مظلوم است برود این کار را انجام دهد. اصل این واردات خطاست ... نتیجه این می شود که آموزش و پرورش این مشکلات را پیدا کند. اینها می خواهند بروند مشکلات را حل کنند.ما حقوق بگیر 100 میلیونی را می گوییم ذخیره انقلاب و وارداتچی را می گوییم مظلوم است بعد می گویند قالیباف بد اخلاق است.

پاسخ رئیسی به سوال قالیباف
ما ۶ کاندیدا اینجا حضور پیدا کردیم برای اینکه مردم به نتیجه برسند. بحث‌های دیگری که حق مردم را در اینجا ضایع کند را ما به هیچ عنوان نمی‌پسندیم. متاسفانه شتاب علمی در این چند سال به شدت کم شده است. برنامه‌ریزی برای جذب دانتشجو.، استاد، برنامه درسی به نحوی که مطابق با نیازهای اقلیم‌های مختلف باشد، وجود ندارد. یک میلیون دانشجو با مدرک بیکار هستند. مواد آزمایشگاه‌ها وجود ندارد، فرهنگیان عزیزمان امروز مشکل دارند. وقتی که می‌شنویم سرمایه صندوق فرهنگیان به یغما برده شده در صورتی که هر فرهنگی ۸ تا ۱۰ میلیبون سهم دارند. چگونه فرهنگی برای اداره زندگی معمولی‌اش مشکل دارد ولی عده‌ای بیایند و صندوق را خالی کنند؟ آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور مستقر ۴ سال پاسخگوی این سوالات باشند، چرا یک میلیون دانشجوی کشور باید بیکار باشند؟

پاسخ جهانگیری به قالیباف
باید به معیشت فرهنگیان توجه شود. در دولت یازدهم علیرغم کمبود منابع، دریافتی حقوق فرهنگیان از یک میلیون و 250 هزار تومان به دو میلیون 750هزار تومان رساندیم که البته هنوز مناسب نیست. دانشگاه باید محیط امن باشد. درباره صحبت آقای قالیباف علیرغم اینکه دوست نداشتم به این مسائل ورود کنیم. تا روز چهارشنبه فکر می‌کردم برای وزیر دیگریاین مساله اتفاق افتاده و روز چهارشنبه متوجه شدم درمورد وزیر آموزش و پرورش بوده است. مردم ایران، مظلومیت دولت را ببینید. یک دفعه گفته می‌شود در خانه یک وزیری قاچاق پیدا شده. این وزیر دختر ی دارد که فوق لیسانس است و کار شرافتمدانه‌ای را آغاز کرده است. کل ارزش واردات ایشان، 200 میلیون تومان بوده است. از گمرک وارد کرده و تعرفه را هم پرداخت کرده ولی یک دفعه به خانه او می‌ریزند و این می‌شود موضوع مصاحبه معاون اول قوه قضائیه و موضوع صحبت یک کاندیدا.

واکنش هاشمی طبا به سخنان قالیباف
من به خودم تذکر می‌دهم که اگر سوالی از من شد به همان پاسخ دهم و درباره آن حاشیه نروم. یک نقص بزرگ  است که اعضای علمی دانشگاه‌ها می‌توانند شغل دوم انتخاب کنند در حالیکه اعضای علمی دانشگاه باید فقط کارشان دانش و پژوهش دانشجویان باشد.اگر دانشگاه‌ها دقت بیشتری کنند و مدارج تحصیلی را با مراتب عالی بگذرانند نتیجه بهتر می‌شود.

پاسخ روحانی به اظهارات قالیباف
اگر می خواهیم مساله فرهنگ جامعه و آموزش را بالا ببریم باید به زیربناها توجه کنیم.

نخستین زیربنا اخلاق است، اخلاق از اینجا شروع می شود که حق الناس را در نظر بگیریم و حقوق مردم را نباید زیرپا بگذاریم

 فرض کنیم فردی تخلف کرده، باید محکمه بگوید تخلف کرده است، اگر قرار است دادگاه بگوید، چگونه قالیباف به یک وزیر اتهام ناروا می زند، اگر می خواهیم در جامعه ما آموزش و پرورش و علم و تحقیق جلو برود باید در جامعه آزادی باشد اگر آزادی نباشد چگونه جوانان ما می توانند پیشرفت کنند.

وقتی در شیراز ، دوستان آقای قالیباف مانع حضور فرزند آیت الله مطهری در دانشگاه برای سخنرانی می شوند، آیا در چنین شرایطی ما می توانیم دانشگاه پویا داشته باشیم.

ربنایی که مردم علاقه مند هستند ما پخش نمی کنیم چگونه می توانیم به دنبال توسعه اخلاق و فرهنگ باشیم.

واکنش میرسلیم به سخنان قالیباف
 میر سلیم به قالیباف واکنش نشان داد و گفت: چرا جواب پرسش را نمی دهید؟ معلمان ما در شرایط ناهنجاری به سر می برند. با این شرایط آنها چه طور می‌توانیم وضعیت آموزش را بهبود بدهیم؟ در دانشگاه‌ها مقالاتی تولید میشه که در مجلات خارجی منتشر می‌شود و به درد ما نمی‌خورد. در شرایط رکود تورمی که گرفتارش هستیم جز با پژوهش نمی‌توان با مشکلات مواجه شد. متاسفانه در دولت یازدهم طرح‌های پژوهشی دولت قبلی مثل هواپیمای ملی تعطیل شد.

انتقاد قالیباف به وزیر آموزش و پرورش
قالیباف سخنان خود را با تسلیت در مورد حادثه معدن در استان گلستان آغاز کرد. بعد گفت: موضوع فرهنگ از مهمترین موضوعات جوامع است. دو نگاه می تواند وجود داشته باشد: بدبینی به جامعه و خوشبینی به جامعه. نگاه اول مبتنی بر کنترل و نظارت شدید و فضای بسته است. نگاه خوشبینانه اصل را بر آگاهی بخشی می گذارد و از این طریق مردم و نهادهای مردمی می توانند ایفای نقش کنند. آموزش و پرورش مهمترین وزارتخانه ای است که در این بخش اثر می گذارد.

قالیباف به خبر پیدا شدن "محموله مشکوک لباس" در منزل یکی از وزیران اشاره کرد و گفت که این پرونده ظرف دو روز رسیدگی شد.
 
او وزیر آموزش و پرورش را به دست داشتن در واردات غیرضروری متهم کرد و گفت آیا این کار باعث ناامیدی مردم نمی شود؟

او گفت: اگر بخواهیم پنج میلیون شغل ایجاد کنیم و وضعیت معیشت و اقتصاد را متحول کنیم باید در نظام گمرکی و پولی تحول ایجاد کنیم.

پرسش اول؛ محمد باقر قالیباف
محمدباقر قالیباف، اولین نامزدی است که با قرعه کشی پشت تریبون قرار می گیرد.
 
سوال:  چگونه می توان بر شتاب رشد علمی و پژوهش و نوآوری در آموزش و پرورش و آموزش عالی افزود و جایگاه علمی ایران را ارتقا بخشید؟

آغاز دومین مناظره تلویزیونی
دومین مناظره دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع سیاسی و فرهنگی، با پخش سرود ملی ایران و قرائت قرآن آغاز شد. این مناظره از یک سیما و رادیو ایران با حضور ۶ کاندیدای ریاست جمهوری در حال پخش است.

قرعه کشی دومین مناظره انتخابات
در ابتدا قرعه کشی صندلی های هر نامزد در مناظره دوم برگزار شد.
 
صندلی شماره یک: اسحاق جهانگیری
صندلی شماره دو: سید ابراهمی رئیسی
صندلی شماره سه: محمدباقر قالیباف
صندلی شماره چهار: سیدمصطفی میرسلیم
صندلی شماره پنج: حسن روحانی
صندلی شماره شش: سیدمصطفی هاشمی طبا

موضوع مناظره
مناظره دوم انتخابات ریاست جمهوری حول موضوع سیاست داخلی، سیاست خارجی و مسائل فرهنگی خواهد بود. شکل مناظره نیز مانند مناظره اول خواهد بود.

کاندیداها پیش از مناظره چه گفتند؟
نامزدها پس از ورود به صداوسیما در گفت و گوهای کوتاهیدرابره مناظره سخن گفتند.

اسحاق جهانگیری: تلاشم بر این است که با نهایت اخلاق و صداقت آن چیزی را که برای کشور مفید است مطرح کنم و در پرسش و پاسخ‌ها جدی هستم.

مصطفی هاشمی‌طبا: تاکتیک خاصی ندارم و به سئوالات جواب می‌دهم. مهمترین دغدغه جامعه راستی و درستی است. اولویت سیاست داخلی این است که اطلاعات کافی به مردم داده شود.

محمدباقر قالیباف: مناظره بیشتر باید جنبه ایجابی داشته باشد تا مردم با برنامه ها و تحولاتی که نامزدها می‌خواهند بدهند، آشنا شوند.

ابراهیم رئیسی: مردم باید صداقت را درزبان و رفتار کسی که درکسوت کاندیدا ظاهر می‌شود مشاهده کنند و این موضوع ازاهمیت بالایی برخوردار است.

حسن روحانی: اگر در مناظره نقل قول‌ها درست باشد، افترا و تخریب نباشد مناظره خوبی خواهد بود.

ورود نامزدهای انتخابات به سازمان صداوسیما
6نامزد انتخابات ریاست جمهوری دقایقی پیش وارد سازمان صداو سمیا شدند. عبدالعلی علی عسکری، رییس سازمان از نامزدها استقبال کرد.

  • درویش

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی